Добре е, че премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета

...
Добре е, че премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Добре е, че премиерът Петков и Лена Бориславова ще се явят на разпит в прокуратурата

„ Добре е, че министър председателят Кирил Петков и началникът на кабинета Лена Бориславова ще се явят на разпит във Върховната касационна прокуратура (ВКП). “, Това съобщи пред БТВ някогашният длъжностен министър на правораздаването Янаки Стоилов.  

„ Проблемът за корупцията е доста значим и изострен за България, само че ние с изключение на престъпната корупция, която е записана в Наказателния кодекс, имаме и легална корупция, която хората с политическа власт толерират посредством законодателство, посредством управнически решения “, изясни Янаки Стоилов. 

„ Настойчиво предлагам на държавното управление да пресича корупционните прояви, както тези, които са в нарушаване на закона, по този начин и тези закони, които вършат допустима корупцията “, означи той.

Това съгласно него може да стане като не се одобряват закони, с които се опрощават десетки милиони отговорности на хора, които минават за огромни предприемачи. „ Бяхме очевидци на такива прояви през миналите години и по тази причина е значимо да се наблюдава законодателството “, уточни Стоилов.

„ Решението на Конституционен съд демонстрира, че Конституцията живее – нещо, което е записано в нея предвид на практиката демонстрира своите действителни промени “, съобщи конституционният арбитър и някогашен длъжностен министър на правораздаването Янаки Стоилов в предаването „ Тази заран “. Той разяснява решението на Конституционен съд, съгласно което отрасловият министър може да изиска оставката на основния прокурор Иван Гешев.

„ Не считам, че би трябвало основният прокурор да бъде обявяван за нарушител, с цел да се реши дали той дава отговор или не на избрани високи стандарти. Едва ли може да се твърди, че всеки, който е на такава висока служба прави по две – три закононарушения в месеца. Показано е, че има механизми, които слагат тези стандарти прекомерно високо “, сподели още конституционният арбитър.

„ Когато правихме плана на Плана за възобновяване и резистентност, избягвах да обвързваме въпросите за отчетността и отговорността на основния прокурор с промени в Конституцията, тъй като в един миг това може да стане предлог или действителна причина България да загуби огромна част от средствата “, сподели Янаки Стоилов.

По отношение на издаването на по този начин наречените „ златни паспорти “, Янаки Стоилов посочи, че най-вече такива документи са издадени в интервала 2016-2019 година

По думите му, дружно с инспекцията на профилираната прокуратура за изясняване на случаите, по-голямо внимание би трябвало да има в оперативните структури за това дали някои не ревизира себе си.

Според него хубаво е да се види какви са тези хора, които издават „ златните паспорти “ и какви действия са правили. „ Въпросът е да се види като са одобрявани наредбите по какъв начин се е давало българско поданство по натурализация “, посочи Янаки Стоилов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР