Добрата новине е, че базовото репродуктивно число в края на

...
Добрата новине е, че базовото репродуктивно число в края на
Коментари Харесай

Проф. Николай Витанов: Апокалипсисът се отлага

" Добрата новине е, че базовото репродуктивно число в края на предходната седмица падна под 1.3. Днес отново е под 1.3 - цената е 1.27. Което ще рече, че апокалипсисът се отсрочва. "

Това разяснява математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов в постоянната си сводка с калкулации за трендовете при разпространяването на коронавирусната зараза у нас.

" Виждате, че и през днешния ден броя нови случаи не е рекорден. Причината - Пловдив се държи към момента, а Бургас по традиция рапортува малко случаи през днешния ден ", добавя той.

" Да знаете обаче, че при тази вълна не би трябвало толкоз да гледаме параметрите на 100 000 души - ясно е, че те ще са високи, тъй като Омикронът е инфектиран. Трябва да гледаме какво става по лечебните заведения - какво е заетостта на леглата. Като гледаме по този начин, може да имаме доста нови случаи, само че в случай че лечебните заведения не са претъпкани и изключително интензивните отделения не са цялостни, болката не е за умиралка (за цялостен локдун) ", разяснява още Витанов.

Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост ни споделя, къде се чака дифузното разпространяване да се вихри - София-град, Благоевград, Перник, Варна. Пловдив държи фронта още, което е добре, написа математикът.

" Може да ни се размине без цялостен локдаун, само че би трябвало малко помощ от ваша страна. Бъдете здрави и се пазете. Сложете по някоя ваксинка и/или бустерче. Хем отбраната ви ще нарасне, хем зелен документ ще вземете, хем лечебните заведения няма да се препълнят и цялостен локдаун няма да има ", приканва проф. Витанов.
https://www.facebook.com/nikolay.vitanov.3/posts/5032217296841855
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР