Добра новина за тези, които искат да закупят жилища в

...
Добра новина за тези, които искат да закупят жилища в
Коментари Харесай

Апартаментите в Пловдив станаха по-евтини

Добра вест за тези, които желаят да закупят жилища в града под тепетата.

С 6% са се понижили цените на апартаментите ново строителство в Пловдив през второто тримесечие на 2022 година по отношение на първите три месеца на годината.

Това демонстрират данните на Национален статистически институт за Индексите на цените на жилищата, изчислени на база действителни сделки в шестте най-големи градове на страната. Така се бележи първият сериозен спад на цените на новоизградените жилищни имоти, максимален от 2016 година насам, след като се събират тези данни, съобщава .

Цялостният показател на цените се е намалил обаче с едвам към 0,5% заради обстоятелството, че цената на старите имоти продължава да пораства с бурни темпове. В Пловдив не е имало по-голям растеж на цените на съществуващи имоти от 2016 година насам за тримесечие - с цели 4,6%.

По-всичко проличава, че наклонността за поскъпване на стари имоти е все по-силно залегнала в Пловдив и се чака да продължи. Причините главно са, че в централните квартали на града няма място за бурно строителство, предлагането е свито, а търсенето огромно.

През месеците април-юни 2022 година, по отношение на същия интервал на предходната година, цените на домовете в Пловдив са поскъпнали с 8,6%, като растежът при новите жилища е 3,6%, а за съществуващите жилища - 12,9%.

Най-бурен растеж в цените на имоти се следи в Русе, където за година апартаментите са поскъпнали с 23,3%, а акцент в измененията е огромното нарастване на цените на новото строителство.

Във Варна пък има най-голямо усмиряване на имотния пазар.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР