Добра новина за хиляди българи, които изгоряха с почивки в

...
Добра новина за хиляди българи, които изгоряха с почивки в
Коментари Харесай

Добра новина за хиляди българи, които изгоряха с почивки в ч...

Добра вест за хиляди българи, които изгоряха с почивки в чужбина през предходната година поради глобаната пандемия. Туроператорите в страната ще ще получат общо 16.5 милиона лв. целева държавна помощ. Средствата могат да се употребяват само за връщане на парите на клиентите им за провалени почивки и екскурзии в интервала от 1 март до 31 декември 2020 година Това заяви Европейската комисия, която утвърди българската скица.

Мярката за поддръжка на туроператорите е утвърдена според Временната рамка за държавна помощ. Целта е да се оказват помощ фирмите да се оправят с дефицита на ликвидност, пред който са изправени заради пандемията от ковид. Европейската комисия е открила, че българската скица дава отговор на изискванията - помощта няма да надвишава 1.8 млн. евро за един туроператор и ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември 2021 година

Министерството на туризма заяви, че е получило нотификация от Европейската комисия за утвърждение на целево субсидиране на туроператорите. Предстои в извънредно къс период да бъде в съгласие разпореждане на Министерския съвет, което да посочи реда за кандидатстване и погашение на държавната помощ.

В началото на март стана ясно, че Министерството на туризма ще изплати повече от 5,6 млн. лева на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска активност. Средствата бяха отпуснати от държавния бюджет и са на обща стойност 51 млн. лв.. Най-малката сума от заплащането, която ще бъде преведена, е в размер на 593,83 лева, а най-голямата доближава над 711,4 хиляди лв..

Малко по-късно стана ясно, че туроператорите дължат почти още 60 млн. лева на своите клиенти за предплатени, само че анулираните поради COVID-19 пътувания. В интервала юни - юли 2020 година сумата се изчисляваше на 155 - 160 млн. лева, или със стотина милиона повече.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР