Добивът, транспортът и търгуването на суров петрол в света са

...
Добивът, транспортът и търгуването на суров петрол в света са
Коментари Харесай

Иди ми, дойди ми или историята на една дерогация

Добивът, превозът и търгуването на недопечен нефт в света са комплицирана система от геополитически и геоикономически взаимовръзки, които нерядко нямат нищо общо с логичното мислене и с базовите постановки на икономическата просвета. Още повече, че въпреки светът от дълго време да е поел по пътя на свободната търговия и свободния пазар, цената на барел нефт на процедура се управлява от изцяло формален картел от няколко страни, които са и огромните производители, надлежно страните с най-големи находища на " черно злато " в света. Повечето от тези страни са надалеч от демократичните общества на Запад и се управляват от властнически водачи, които взимат еднолични решения.

Именно поради това решението на България дали да приключи правото си на дерогация от общите европейски наказания във връзка с вноса на съветски недопечен нефт е решение, което крие доста незнайни и доста вероятни подводни камъни, които не могат да бъдат авансово разкрити.

Макар двете спорещи страни у нас да профанизират диалога до цените на бензина и дизела, предвид на това решение всъщност може да се окаже, че диалогът е по-скоро дали ще има изобщо гориво или страната ще би трябвало да употребява своите запаси. Те по закон би трябвало да стигнат за 90 дни, само че в действителност никой не знае дали частните търговци и страната извършват уговорките си в действителност.

В идващите редове ще се опитаме да разясним обстановката и вероятните сюжети при преустановяване на дерогацията. Разбира се, представяме  най-неприятният процес на събитията, тъй като точно той би трябвало да бъде взет поради при решението на властта. В стопанската система този прийом се назовава " цената на риска " и точно балансът на решението ще каже дали си заслужава. Ако решението води до резултат, който е под линията на оптималната цена на риска - то тогава то си заслужава. Ако е противоположното - решението изпраща резултата над тази линия, то тогава рисковете са прекомерно огромни, с цел да бъдат поети.
Може ли " Лукойл " да работи с различен тип нефт в механически проект?Отговорът е елементарен - да. Няма никаква причина рафинерията да не може да  работи с друг от сорта " Уралс ", който идва от Русия. Всъщност редица отчети демонстрират, че рафинерията е задоволително осъвременена, с цел да може да преработва най-малко 28 типа нефт, а те съставляват съвсем всички от познатите на човечеството сортове. Още повече, че едни от най-разпространените сортове нефт имат качества, съвсем идентични с съветския. Говорим най-много за алжирския и саудитския, за казахстанския и за катарския, за либийския и сирийския.
Става дума най-много за основните качества на суровия нефт като наличието на сяра и асфалтени. Не е вярна и тезата, че даже да се внася различен вид нефт, то с цел да се получи подготвен артикул от нашата рафинерия, той би трябвало да се смеси с съветски " Уралс ". Всичко това бе потвърдено образно от проучване на Центъра за проучване на демокрацията от август на тази година.

Според този документ единствено в района на Черно море и Средиземно море има вероятни пет източника на недопечен нефт за рафинерията в Бургас. Всички те са сходни или по-леки и с по-ниско наличие на сяра от " Уралс " и надалеч не са изчерпателна извадка от всички благоприятни условия за диверсификация в района. Ако се вземат обаче единствено тези вероятни количества, то изчисленията демонстрират, че те съставляват към 4 млн. барела дневно, което се равнява на към 200 млн. тона годишно. Това е към 30 пъти повече от годишното произвеждане на рафинерията в Бургас през последните години.

Тоест  - по-малко от 3% от наличните потоци недопечен нефт биха били задоволителни, с цел да работи " Нефтохим " в нормалния си режим без преработката на съветски нефт. Важно е да се подчертае, че тук са не са прегледани други снабдители, като тези от Персийския залив като Кувейт, Ирак, Саудитска Арабия, ОАЕ и други.
Проблемите
Проблемът е, че рафинерията в Бургас е направена и замислена по този начин, че да е на практика обвързвана с терминала в Новоросийск в Русия и всички вероятни спешни спирачки при проблем са проектирани, тъй че да могат да се решат незабавно единствено в директна работа с този терминал.

Например - пристанището " Росенец ", което поема петрола, може да приема танкери, които не надвишават избрани размери, което в последна сметка лимитира вероятния товар до към 70 000 тона на танкер. Това значи, че тези танкери би трябвало да са относително дребни по актуалните интернационалните стандарти. Например оптималният размер на танкер, който минава Босфора е 120 000 тона.

Това е значимо, тъй като има отношение към ритмичността на доставките. Просто няма по какъв начин в Росенец да се разтоварят по-големи количества, които да обезпечат рафинерията за по-дълго време, в което няма доставки. Така е проектирана, тъй като нормалното време за отиване и връщане на танкер от Росенец до Новоросийск е към 12 дни. Ако стартираме да получаваме доставки от Близкия изток, това би нараснало плаването единствено в едната посока с до най-много 20 дни. Това значи, че крайното време за доставка би лишило сред 25 дни и 35 дни.

Затова най-хубавият маршрут за доставка до България би бил от Казахстан или от Азербайджан, защото дистанцията сред тях и Бургас в морски благи е почти същото като това сред Росенец и Новоросийск. Ако се приема нефт от тези пристанища, не би трябвало да има и нарастване на транспортните разноски. В другия случай - в случай че преминем към средиземноморски недопечен нефт, то транспортните разноски евентуално ще се усилят от два до три пъти на база единица барел.

Трябва да се има поради обаче и че казахстанският нефт минава през съветска територия и през съветски тръби, с цел да доближи до нашия бряг на Черно море.
Цената
Въпросът с цената на горивата при вероятно унищожаване на дерогацията е много умозрителен, тъй като въпреки всичко тя ще зависи от интернационалната обстановка, само че въпреки всичко има по какъв начин да се изведат някои съществени положения. България има най-ниските равнища на налози и акцизи в целия Европейски Съюз, а транспортните разноски по към този момент разяснените вероятни различни направления за доставка ще бъдат незначителни в крайната цена за един барел. Няма и никаква причина да считаме, че индустриалните разноски на " Лукойл " ще се покачат доста, в случай че рафинерията премине към преработката на различен вид нефт. В доклад на Центъра за проучване на демокрацията се преглеждат образци от други страни от интервала преди налагането на европейското ембарго - Полша, Германия, Чехия, Латвия, Словакия и Словения. Числата демонстрират, че при липса на особено изключение или неизползването на дерогацията, цените на горивата преди налози в тези страни са с към 6 до 8% по-високи от цените в България.

Изводите са, че поради смяната на сорта нефт, който преработва рафинерията - при цялостно прекъсване на на вноса на съветски, цените не би трябвало да се усилят с повече от 10-12 стотинки на литър.

Разбира се, това е при опазване на цените на тържищата, тук нарастването е пресметнато над базовата цена на петрола. Трябва да се има поради и че премахването на дерогацията евентуално ще докара до разбъркване на пазара на горива на едро в България, позволявайки на други компании, които внасят неруски горива, да се конкурират за пазарния дял на " Лукойл ".
Изводите
В последна сметка сигурните неща, при вероятно отпадане на дерогацията, са следните: няма никакви механически спънки за прекосяване към други сортове нефт, разнообразни от съветския " Уралс " ; благоприятни условия за доставки отвън оста " Новоросийск " - " Росенец " има, само че някои от тях са подвластни от цените на един танкероден и от опциите за прекосяване през проливи като Босфора, да вземем за пример.

При възможен проблем за прекосяването на танкерите и имайки поради, че потенциалът на рафинерията не е огромен, ще се окажем в обстановка на недостиг на недопечен петрол, който ще бъде напълнен от запаси или от импорт. Тук би трябвало да се има поради, че спорът Израел - " Хамас " в допълнение напряга международните вериги на доставки на нефт, както и оказва напън върху цените, поради страха на вложителите, че е допустимо Иран да бъде включен във войната. Ако това се случи, износът на страната ще секне, поради още по-бруталното стягане на глобите от страна на Западните страни. Съединени американски щати към този момент започнаха ограничения, като единствено преди дни американският президент Джо Байдън подписа декрет, с който разхлаби примката към износа на Венецуела. Каракас има и най-големите находища на недопечен нефт в света, само че по този начин и не съумява да се възползва от тях.

При състояние, че по този начин или другояче България има право на дерогация, в тази обстановка е противоречиво дали тя би трябвало да се отстрани.

От друга страна обаче, в случай че се направи съпоставяне с подписания от служебния кабинет на Румен Радев контракт на " Булгаргаз " за достъп до турската газопреносна мрежа с " Боташ ", обстановката наподобява радикално друга. В началото на тази година България се съгласи да заплаща по 9,145 долара/мВтч (около 17 лева по настоящия курс) за входен потенциал от 53 200 мВтч дневно, или 5 млн. куб.м, без значение дали действително придвижва газ или не. Това прави разноски по 487 хиляди $ дневно, или 900 хиляди лева по настоящия курс. На година сумата е към 330 млн. лв..

Като се има поради, че тук става дума единствено за потенциал, а не за действително пренесени количества, тази такса (приета от служебния кабинет на Радев) наподобява даже по-тежка от наложената в този момент от България енергийна цена от 20 лева./мВтч за пренос на съветския газ.

Източници на " Капитал " въпреки всичко настояват, че 20-те лева/мВтч могат и да бъдат редуцирани, в случай че се сътвори огромно политическо напрежение с страните от района. За момента обаче решението на българския парламент е в действие и дейно се ползва от 13 октомври.
Кой ще бъде обиден
През " Турски поток " сега се внасят най-големите количества съветски газ за Европа. Причината с изключение на цялостната политика на Европейски Съюз за отвод от съветския газ е, че той просто няма от кое място другаде да пристигна. От една страна, " Северен поток " беше взривен и не действа, а от друга, количествата, които влизат през Украйна, към този момент са доста по-малки от преди и са много по-непредвидими. През първата половина на 2023 година към 33 млн. куб.м дневно са влизали в посока Европейски Съюз от Украйна с крайни бенефициенти Словакия, Австрия, Унгария, Словения, Италия и Хърватия.

В същото време по " Турски поток " през България се придвижват приблизително по 43 млн. куб.м дневно. Получатели на газа са най-много Сърбия и Унгария, които са и основни за съветския енергиен интерес в Европа. Количества евентуално се препродават и към Австрия.
Въглищата и ТЕЦ-овете в цифри: кой какъв брой работи и създава
Допълнителната цена би могла да увеличи с 20% настоящите котировки на най-ликвидната европейска борса за газ TTF, където горивото се движи на към 100 лева./мВтч. Именно това докара и до моментална реакция от страна на сръбския президент Александър Вучич, който съобщи, че ще потърси сътрудника си Румен Радев за пояснение. По думите му, представени в сръбското издание " Политика ", " това е огромен проблем за нас, цената на газа ще се вдигне фрапантно ".

Още по-категоричната беше реакцията на Унгария:  " Има нови опити да се заплаши сигурността на енергийните доставки на Унгария и да се предотврати унгарско-руското енергийно съдействие, в това число превозването на природен газ. За страна - членка на Европейския съюз, да заплаши доставките на газ за различен член на Европейски Съюз опонира на европейската взаимност, на разпоредбите и е недопустимо ", съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто по време на визитата си в Москва за форума " Руска енергийна седмица ".

Показателно е, че позициите на Сиярто и Вучич бяха публикувани всеобщо в съветските организации като ТАСС и RT.

Въпросът тук обаче е по какъв начин се образуват цените на съветския газ за Сърбия и Унгария и дали изобщо има място за сходни опасения. А отговорът е, че те са с ясно избрани формули и закрепени цени, независещи директно от пазарните флуктуации. Конкретно за Сърбия, при подписването на контракта предходната пролет Александър Вучич разгласи, че цената е закрепена на 350 $ за 1000 куб.м., което е 30 евро/мВтч. Унгария пък контракти таван за цените на съветския газ от 150 евро/мВтч при подписаното в допълнение съглашение с " Газпром " през тази година. Затова, най-малко на доктрина, наподобява, че Сърбия и Унгария би трябвало да продължат да си заплащат за газа съгласно цената в договорите им с " Газпром ".

Отделно от " Турски поток " България продължава да транзитира и избрани количества съветски газ към Гърция и Северна Македония, които също би трябвало да бъдат наранени от новата такса от 20 лева./мВтч.

Според източници на " Капитал " Гърция няма да е ударена толкоз, тъй като може да получава огромна част от съветския газ през Турция, като гръцкото държавно управление към този момент не е обезпокоеното. Според гърците таксата даже ще отвори опцията Турция да разпределя по-големи порции в района.

Колкото до Австрия, която в последните месеци неколкократно влезе в борба с българските държавни управления поради нежеланието си да анулира ветото за Шенген, към момента е противоречиво дали българската такса ще я засегне директно.

Тезата, че България желае да притисне Виена посредством оскъпяването на газ, с цел да промени позицията си за Шенген, не устоя на обстоятелствата за вноса на съветски газ в Австрия. Да, по данни от европейската асоциация на газопреносните оператори (ENTSO-G) страната продължава да употребява сред 40 и 60 % съветски газ, само че разбор на Центъра за проучване на демокрацията демонстрира, че той се доставя през Украйна и Словакия.

Много е допустимо в идващите няколко дни всички страни от оста - Сърбия, Унгария и Австрия, да излязат с твърди позиции и да употребяват Европейски Съюз като лост за въздействие против наложената мярка. В същото време България има цялостното право да наложи спомагателната енергийна такса върху преноса на съветски газ през нейна територия. При всички случаи напрежението от политическа позиция може да ескалира и следва да забележим какъв брой твърдо държавното управление " Денков - Габриел " ще пази позицията си.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР