Добивът на розов цвят в тазгодишната кампания е седем пъти

...
Добивът на розов цвят в тазгодишната кампания е седем пъти
Коментари Харесай

Срив в кампанията за добив на розов цвят

Добивът на розов цвят в тазгодишната акция е седем пъти по-нисък по отношение на същия интервал на предходната година, сочат данните на Министерството на земеделието, храните и горите. Това, по данни на производителите, е най-тежката акция в последните години.

Агроведомството е готово да подкрепи розопроизводителите, само че чака позволение от Европейската комисия.

Тази година акцията по прибиране на продукцията от маслодайна роза стартира по-късно, а поради ниската изкупна цена доста производители се отхвърлиха изобщо да берат, като или изоставиха нивите си, или ги разораха, с цел да не заплащат на берачи.

Проблемът е, че или няма кой да изкупи розовия цвят, тъй като пазарът е пренаситен, или се предлага прекомерно ниска и неизгодна цена. Добивът на розов цвят досега е едвам 1269 тона при 8499 тона година по-рано.

Отделените 3 милиона лв. по " Де минимис " за преработвателите не са ефикасна помощ поради изискванията за приемането им. Затова служебното държавно управление желае позволение от Еврокомисията за спомагателна помощ:

" Правим вероятното за нотифициране на една помощ от 100 лв. на декар, която най-малко да покрие по-голямата част от разноските за развъждането на розите. В по-далечен проект мислим да оставим едно предложение да се направи една система сходно на лозарите с брането " на зелено ", сподели министър Христо Бозуков, като обясни, че разрешението за помощ от 100 лв. на декар се чака до края на месеца, а даже и разрешението за финансиране на брането " на зелено " да се забави, то идващото държавно управление ще може да се възползва от тази опция.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР