Добавянето му в мляко и маргарин може да спаси 1,2

...
Добавянето му в мляко и маргарин може да спаси 1,2
Коментари Харесай

Доц. д-р Желязко Арабаджиев: Витамин D - най-доброто под слънцето

Добавянето му в мляко и маргарин може да избави 1,2 млн. живота в 34 страни
Доц. доктор Желязко Арабаджиев е експерт по здравна онкология с повече от 15 години опит, шеф на Клиниката по онкология в Аджибадем СитиКлиник УМБАЛ Токуда - София. Има специализации в Белгия, Израел, Италия, Австрия. Научните му ползи са в региона на рак на гърдата, на простатата, гинекологични и урогенитални тумори, имунотерапия. Председател е на Българското научно сдружение по имуноонкология. Член е на авторитетни национални, европейски и американски научни сдружения по онкология. Автор е на над 60 публикации, изявления в български и интернационалните списания. Носител е на призове и награди от съсловни и пациентски организации.
Всяка седмица доцент Арабаджиев  дава отговор на въпросите на читателите на " Стандарт ". Пишете ни на адрес: [email protected]

Броят на проучванията за ролята на витамин D върху здравето се е нараснал през последните години. Цитатите на изследвания, включващи витамин D, са се нараснали от 1142 през 2000 година на 3877 през 2012 година и не престават да нарастват. За съпоставяне, броят на проучвания за ролята на витамин А и витамин С се е трансформирал напълно леко за същият интервал. Слънцето може да не е най-хубавият метод за приемане на витамин D, само че данните от тези изследвания демонстрират, че витамин D към момента е най-хубавото нещо под слънцето.

Витамин D в действителност е група от съединения, които включват ергокалциферол (витамин Д2) и холекалциферол (витамин Д3). Терминът " витамин " нормално е непокътнат за жизненоважни субстанции, които тялото не може да синтезира единствено. Като се има поради холестерол и слънчева светлина, тялото може да синтезира собствен личен витамин D, тъй че механически видяно Витамин D не е единствено и само хранителен витамин.

Витамин D е
 важен хормон за метаболизма на костите
и взе участие в доста други физиологични процеси. Скорошни мета-анализи на рандомизирани клинични изследвания (RCT) много поредно демонстрират, че ежедневната добавка с витамин D (с 400-2000 интернационалните единици (IU) на ден) понижава смъртността от рак (но не и заболеваемостта от рак) с почти 13% при възрастни хора, макар че обособени изследвания не съумяха да доближат статистическа значителност.

В сходство с това, мета-анализи на обсервационни изследвания откриха по-добра преживяемост при пациенти с рак на дебелото черво, гърдата, простатата и панкреаса. Възможните механизми включват нараснала апоптоза, антипролиферативни резултати и имунна модулация, както и присъединяване в ангиогенезата и метастазирането. Единственото изследване, което не откри понижаване на смъртността от рак е извършено в Нова Зеландия, където UV радиацията е по-силна, а дефицитът на витамин D е по-силен извънредно, изключително спрямо Германия или други европейски страни.

Значението на витамин D за предварителната защита на раковите болести, въпреки и към момента не изцяло проучено, дефинира търсенето на способи за нарасналото му набиране от външни източници, като храната да вземем за пример. В едно неотдавна оповестено изследване на екип учени-епидемиолози от Европа, се регистрират
 ползите от обогатяване на храните
които консумираме, с Витамин D. Авторите настояват, че към 129 000 смъртни случая от рак годишно могат да бъдат предотвратени в 34 европейски страни просто посредством прибавяне на витамин D към елементарни храни, като мляко и маргарин. Това би означавало 1,2 милиона предотвратени изгубени години живот или към 9% от смъртните случаи от рак в цяла Европа.

Обогатяването на храни с витамин D - което включва смесването на витамина в хранителни артикули като маргарин, растителни масла и млечни артикули - може да предложи сходни изгоди във връзка с смъртността от рак, допускат създателите.

В обявата на екипа от учени, са проучени политиките за обогатяване на храните в 34 страни в Европа и откриха, че единствено Финландия и Обединеното кралство сега изискват всеобщо обогатяване на артикули, в това число мляко, маргарин и определени марки портокалов сок, самун, зърнени храни. Повечето страни нямат наложително и съвсем никакво непринудено обогатяване на храните.

Използвайки характерни за страната статистически данни за смъртността от рак, информация за присъщите за страната политики за обогатяване и предходни проучвания за добавките и смъртността от рак, екипът пресметна броя на смъртните случаи от рак, които
 вероятно към този момент са предотвратени
от обогатяване с витамин D - към 27 000 смъртни случая от рак годишно в цяла Европа страни. В хипотетичният модел, който учените оферират, е изчислено, че в случай че всичките 34 страни са приложили постоянни политики за обогатяване на храните, като Финландия и Обединеното кралство, създателите са открили, че могат да бъдат избегнати още 129 00 смъртни случая от рак.

Извън тези аритметики с чисто количествените измерения на казуса с дефицита на витамин D при европейците, би трябвало да се посочат и други фактори, които въздействат както на производството на този витамин, по този начин и на заболеваемостта и смъртността от рак. Такъв фактор е затлъстяването. Както към този момент сме отбелязвали тук, затлъстяването е независим рисков фактор за развиването на рак - на гърдата, на маточното тяло, на дебелото черво и други Взаимовръзката сред затлъстяването и равнищата на витамин D е в няколко проекта. От една страна дами с ниски равнища на витамин D по време на бременност може да имат деца, които са
 по-склонни към непотребни телесни мазнини
на 6-годишна възраст. Освен това децата на възраст от 6 до 18 години, които са с наднормено тегло, са по-склонни да имат ниски равнища на витамин D. Адекватните равнища на витамин D са свързани с по-малко наддаване на тегло измежду дамите на възраст 65 и повече години. От друга страна резултатите на витамин D3 (холекалциферол) зависят от степента на затлъстяване, от там и серумните равнища на витамин D.

И до момента в който обогатяването на храните с витамин D не се трансформира в национална политика, самостоятелният банкет на хранителни добавки с Витамин D, които са необятно публикувани и налични, е позволена опция. Все още няма обединен консенсус за това какви кръвни равнища на витамин D са съответни и още по-малко за това какъв брой добавки са задоволителни. В Съединени американски щати, Институтът по медицина споделя, че кръвните равнища би трябвало да бъдат 20 ng/mL, само че Дружеството по ендокринология дефинира равнището на 30 ng/mL. Пак там, в Съединени американски щати, целесъобразната доза на съдържаща Витамин D хранителна добавка е 600 IU за хора на възраст от 1 до 70 години и 800 IU за тези, които са по-възрастни. Специалисти предлагат хората с недостиг на този витамин (изследван в кръвна проба) да получават добавки от 1000 до 2000 IU на ден, като опция на ежедневния банкет е еднократен болус дози до 500 000 IU.

Ролята на питателните добавки, в частност Витамин D освен за заболеваемостта и смъртността от рак, само че и други съществени медицински
 проблеми като остеопороза, сърдечно-съдови болести
и други, занапред ще се прецизира и рекомендациите свързани с приема на тези вещества ще се уточняват. На този стадий, може да се доверим на научните известия за изгодата от поддържане на съответни равнища на витамин Д, както и да съблюдаваме хигиенно-диетичен режим, който допуска нормализиране и поддържане на оптимално тегло.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР