Добавка към всяка пенсия от 50 лв., но само до

...
Добавка към всяка пенсия от 50 лв., но само до
Коментари Харесай

Пак без повече пари за отглеждане на малки деца, по 50 лв. отгоре за пенсионерите само до изборите

Добавка към всяка пенсия от 50 лева, само че единствено до март, 2021 година, когато би трябвало да се проведат постоянните парламентарни избори и 380 лева за гледане на малко дете, както е от години – това са главните акценти в признатия на второ четене бюджет на Държавното публично обезпечаване (ДОО).
Бюджетът всъщност
 Д. Бранков: При 300 лева минимална пенсия половината от пенсионерите ще получават такава Д. Бранков: При 300 лева минимална пенсия половината от пенсионерите ще получават такава
Българската стопанска камара(БСК) поддържа повдигането на тавана на пенсиите, тъй като по този начин се обвързва по-тясно осигурителният принос на л...
Съгласно признатото, за пенсии се отделят съвсем 12,350 милиарда лв., като съвсем 12,170 милиарда лв. идват от Национален осигурителен институт. За обществени помощи и компенсации отиват 2,038 милиарда лв.. Бюджетът на Държавното публично обезпечаване се планува да е уравновесен, т.е. да не е нито на недостиг, нито на остатък. По фонд " Пенсии " обаче има недостиг от 5,448 милиарда лв..
Минималната пенсия става 300 лв. месечно, като партия " Воля " искаше тя да стане 350 лв.. Максималната пенсия според Кодекса за общественото обезпечаване става 1440 лева, само че без добавките. За месеците януари, февруари и март на 2021 година ще има по 50 лева добавка към всяка пенсия, като от " Воля " желаеха да е 100 лева месечно до края на годината. В последна сметка, откакто заявиха, че желаят повече, от Българска социалистическа партия посредством Георги Гьоков се съгласиха с тези параметри след проливен дъжд гневни рецензии, че няма задоволително осигуровки и няма поредност за нарастване на пенсиите.
Интересна смяна е, че за до 6 месеца се стопира отпущането на пенсия, в случай че има съмнение за подадени подправени документи – толкоз най-вече би трябвало да продължи съответната инспекция (чл. 98 от Кодекса за обществено осигуряване). А в случай че има данни за закононарушение, то се праща на прокуратурата и се води наказателно произвеждане. Досега пенсия се спираше единствено със правосъдно решение.
Обезщетението за развъждане на дете до 2 годинки остава 380 лева, като Движение за права и свободи искаше 420 лева, Българска социалистическа партия – 650 лева, излезелите от Българска социалистическа партия депутати отпред с Красимир Янков желаеха същото като социалистите. Партия " Воля " пък искаше компенсацията да е като минималната работна заплата.
Максималният месечен застрахователен приход е 3000 лева, а минималният месечен застрахователен приход – 650 лева Българска социалистическа партия искаше 3900 и 720 лева надлежно.
 Нинова изиска нов бюджет и същински проект за битка с ковид - Народното събрание не одобри Нинова изиска нов бюджет и същински проект за битка с ковид - Народното събрание не одобри
Защо няма актуализация на Националния проект за деяние в битката с пандемията с ковид, откакто беше признато преди месец от парла...
Обезщетението за безработица е минимално 12 лева дневно, а оптимално – 74,29 лева Излезлите от Българска социалистическа партия към този момент самостоятелни депутати отпред с Красимир Янков желаеха 108 лева оптимално, до момента в който Българска социалистическа партия искаше 17,50 лева минимално и 102,85 лева оптимално.
Опозицията
Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Гьоков изрази позиция на партията, че като цяло не поддържа бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО). Според думите му, главното нарастване идва от налози, а не от осигуровки – по тази причина Българска социалистическа партия оферират ограничения като нарастване на оптималния застрахователен приход от 3000 на 3900 лв., с цел да има пари от обществени осигуровки в бюджета, а не да се пипат налозите. Колежката му Весела Лечева пък предизвести, че всеобщо вземащите минамалната пенсия пенсионери в действителност не са внесли нужните осигуровки, с цел да я вземат, а половината пенсионери ще вземат тъкмо минимална пенсия. Защо другите пенсии се усилват с 5% и то от лятото, попита още Гьоков, който изиска преизчисляване съгласно осигурителния принос.
338 млн. лв. повече има в приходите на консолидирания ДОО, сподели Хасан Адемов от Движение за права и свободи. От името на партията той изиска нарастване на всички пенсии от 1 януари, 2021 година, както и осигурителният стаж да бъде повишен на 1,3. 40 лева повече пък да е компенсацията за развъждане на малко дете, пожела Движение за права и свободи.
Нито едно от тези оферти не беше признато.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР