Добърден на Станимир Станчев - кандидат за кмет на Русе

...
Добърден на Станимир Станчев - кандидат за кмет на Русе
Коментари Харесай

Станимир Станчев: Градската железница е знаков проект за развитието на Русе

Добърден на Станимир Станчев - претендент за кмет на Русе на Съюз на демократичните сили, партията е под номер 25 в бюлетината.

Днес е огромен християнски празник и както споделя националното вярване - от Димитровден стартира смяната. Надявам се в неделя тя да се реализира като смяната за нашия град да е към по-добро.

В края сме на акцията, успяхте ли да стигнете до хората, какво Ви споделят те?

Винаги има какво още да се направи, само че доколкото ни разрешиха силите и времето, достигнахме до доста хора. Те обаче споделят, че към този момент не имат вяра, че могат да трансформират нещо. Хората са изтощени от празни заричане.

А Вашата мотивация каква е като претендент за кмет?

Аз съм и лидер на листата за общински съветници. Мотивацията е, че ние знаем положението на общината от първо лице, много хрумвания идеи и кривици сме казвали през последните години. Искаме да продължим в тая линия на надграждане, тъй като сме уверени, че би трябвало да се споделя истината, даже когато тя е нелицеприятна.

А каква е истината?

Истината е такава, каквато я виждаме всички - че градът нине е спретнат и е замърсен.. Тези неща могат да се трансформират с едно по-добро ръководство, с явен график кое и по какъв начин да се направи, със знаещи и можещи хора. Много пъти сме казвали, че човек самичък не може да оправи всичко, само че с подобаващ екип са разрешими проблемите.

Последният сигнал, който пуснахме до прокуратурата през септември, беше за нелегално построения буферен паркинг. И чак в този момент, по време на акцията, видяхме Антикорупционният фонд излезе с мартериал и стартира да се обръща внимание.

Вие като подадохте сигнал в прокуратурата, имаше ли ответна реакция?

Не, към този миг най-малко на нас не ни е известна. Има и други сигнали, които сме подавали, само че не ми е известно да има някакви подхванати дейности. Времето ще покаже.

Това би трябвало да Ви дава пояснение за апатията на хората...

Така е.

Вие говорите за явен график, който би трябвало да се направи, за решение проблемите на Русе. Кое е първото нещо, с което би трябвало да се заеме идващия кмет.

Два са главните казуса, за които всички приказват. ЕДиният е пътната инфраструктура и апропо е хубаво, че има избори, тъй като стартира да се прави нещо. Ето в този момент виждам, че не са подредени паветата по улица “Калоян ”, само че най-малко има положен един пласт асфалт. Което е прогрес. Също по този начин получавам сигнали от други региони на града, че са излезли хора, може би от комуналното сдружение, макар че към 11 часа още не бяха почнали работа...

Както споделят доста хора в града, да има всяка година избори, че все нещо да се случва в града.

Но, да се върна на въпроса. От 3 до 6 месеца може да бъде решен главният проблем с пътната инфраструктура, асфалтирането на улиците след ВиК-ремонта. И да мине така наречен Гаранционен интервал, тъй като евентуално ще има слягане.

Засегнахте въпроса с паветата и по ул. “Калоян ”, а знаете ли къде са те?

Доколкото слушам са в някакви дворове.

Частни дворове?

Не съм видял, не мога да кажа. Това са клюки, които се носят. А някои знае ли ги? Нека се покажат на русенци, къде са.

Обикновено с претендентите приказваме все за огромните проблеми на Русе, само че градът е също кварталите, дребните обитаеми места. Какво се случва там?

Не е задоволително на дребните обитаеми места да им се провиснал единствено по 50-100 хиляди лв. за асфалтиране. Те имат потребност от нова ВиК мрежа, да вземем за пример в Николово водопроводът е от 1967 година И другите селища са с сходен проблем. Сега е новият програмен интервал и трябваше да се приготвят планове за замяна на водопроводите. На мен не ми е известно да има квалифициран план. Вярно е, че сме в двегодишно закъснение, само че като Община трябваше да дадем идейни планове, да знаем какво желаеме да се случва и да се работи по тях...

Точно това се случваше в града през последните години - неподготвеността с планове. Знаете, че пропуснахме милиони за асфалтиране, Сега и казусът, който съществува с проектирането на басейна, тъкмо заради планова неопитност на администрацията. Три пъти гласувахме в Общинския съвет довеждащата инфраструктура и още веднъж към днешна дата има проблеми с този план.

Трябва ли на Русе заместител кмет, който да дава отговор заевропроектите?

Задължително. В Русе има доста готови фрагменти в тази сфера, само че сегашната администрация мисля, че употребяват външни консултантски екипи, които не са от Русе. Защото Общината обича да работи с външни на Русе компании, а локалните или са подценявани, или не са може би на тяхната висота.

Нали Общината си направи общински компании?

Да, само че вижте какъв брой външни компании се употребяват със същия предмет на активност.

Да разбирам ли, че съгласно Вас тази акция беше на нападки, а не на сравнение на хрумвания?

Даже нямаше и нападки. Защото чувството на доста русенци е, че има някаква сделка, някаква сглобка и всичко е решено. И оттова се получава и тази заспалост, за която споменахте. В тази акция ние искахме да покажем, че не сме от тази завера, че сме камъчето, което може да преобърне колата и ще убива на всеки, който е от тази завера, в случай че я има. Аз споделям какво се разяснява и какво е чувството.

А нещо съответно да е произлязло от това, че вие и в предния локален парламент бяхте камъчето в обувката, тъй като бяхте дейни, посочвахте грешките.

Давам съответен образец - едно от последните ни питания беше за какво толкоз време на улиците “Доростол ” и “Плиска ” не бяха затворени положените тръби. Една седмица след моето запитване стартира интензивна работа. Така че има изгода от нас. Когато има напън от нас Общината се пробва да реши дадения проблем. Така че ние сме така наречен “Група за напън ”, може би.

Ако приемем, че през последните години имаше планове, които радикално трансформираха града, като пробива “Кауфланд ”, то има ли съгласно вас сходни планове, които през идващите 4-8 години биха създали същото?

Ами да вземем за пример така наречен Градска железница. Аз бях в Областна администрация, в екип с господин Бурджиев. Ако не ме лъже паметта през 2014-2016 година той дори получи финансиране за планиране от страната, има го и този план ще облекчи както трафика в града, ще способства и за чистотата на въздуха. По новите оперативни стратегии умерено може да се откри финансиране. И това ще бъде знаков за града план. Мисля че бяха към 5-6 хиляди хората, които работят на площадката на КТМ и това доста ще ги облекчи. Второто което е - хубаво е да се обособи една нова икономическа зона, за която аз приказвам от същия този интервал насам, тъй като икономическите мощности на града се изчерпват, не за частните, за общинските приказвам. Чувам разнообразни хрумвания за стартъпи, което не е неприятно, правено е в други европейски градове, и при нас могат да се случат.

Вие бяхте зам.-областен шеф, до каква степен е мощна и значима симбиозата сред локалната и държавната власт. Доколко локалната власт е подвластна от това, което се случва в София. Защото имаме образци напълно отскоро-имаше едни пари, които трябваше да дойдат за интермодалния терминал, а ще бъдат изхарчени в София, за Дома на учителя не знам още има ли късмет?

Това са две разнообразни неща. За Дома на учителя е по младежкия механизъм, доколкото знам там сме запаса, а за Интермодалния терминал е национална политика и тук ще попитам къде са нашите депутати? Знаете, че тези 7 индивида би трябвало да лобират за района и очевидно не се оправят добре с това. Това също е план, който би трансформирал образа на Русе. Само че ние можем да го създадем и по различен метод - със мощно присъединяване на Общината, само че си го резервирам за по-нататък като концепция. Искам да кажа, че при една мощна локална власт не би трябвало в новите времена, в които живеем да има такава мощна взаимозависимост от държавната власт. Мога да посоча община Пазарджик, където господин Попов е мощно мажоритарен кмет, добър управител е и работи добре с всички управляващи. Именно тази мощна необвързаност със мощна политическа централа ще е добра и за нашия град.

Какво му е належащо на Русе, също така, което казахте? Защо макар всички дадености, които има града, нещо все не върви както би трябвало. Централната власт би трябвало да мисли и за добруването на Русе, тъй като сме врата към Европа. Самата страна не се възползва от нашите преимущества.

На Русе му е необходим на първо място един добър властник, един добър управител, който да сформира един добър екип и да работи в тая посока. Когато всеки пристигна с екип почва пазарлъци на кого кой сектор да се даде. Управника би трябвало да има и опциите, освен мерака, човек на действието, човек, който е управлявал процеси, институция, или личен бизнес. Защото опита е скъп.

Какво желаете да кажете на русенци преди 29-ти?

Искам да пожелая на русенци да са здрави, да запазим достолепието си, да гласуваме с разсъдък и съвест, освен със сърце и да обещая, че ние ще бъдем такива, каквито ни познават, няма да се променим. Винаги има вяра и на 29-ти с бюлетина №25 дано да променим статуквото и счупим сглобката!

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР