Добър пример за съвместна работа между преподаватели, студенти, деца и

...
Добър пример за съвместна работа между преподаватели, студенти, деца и
Коментари Харесай

Ползата от модерното образование: Кръжокът Четящият студент, четящото дете във ВТУ

Добър образец за взаимна работа сред преподаватели, студенти, деца и родители е кръжокът „ Четящият студент, четящото дете” във Великотърновски университет „ Св. св. Кирил и Методий” (ВТУ). Мисията на участниците в кръжока е да предизвикват четенето за хармоничното създаване на детската персона.
Инициатор, основател и началник на кръжока е професор Мариана Мандева - лекар на педагогическите науки и учител в катедра „ Начална учебна педагогика” при Педагогически факултет на ВТУ.

В региона на преподавателската си активност и академичното писане професор Мандева споделя разбирането на Питър Дракър: „ Интелектуалците и учените са склони да имат вяра, че концепциите предхождат и основават нови действителности. Това се случва, само че по изключение. Като предписание теорията не предшества практиката. Нейната роля е да структурира и систематизира към този момент одобрената процедура. Да трансформира изолираното в предписание и система и затова в нещо, което може да се научи и преподава и на първо място да се приложи на практика”. Това е повода да стане основател и уредник на конгреси в областта на цивилен, обществени и културно-образователни дела:
- Он-лайн полемика Велико Търново - Мадрид „ Българският език в изменящия се свят” , 2014 г.;
- Европейска седмица на грамотността във Великотърновски университет, Педагогически факултет, 2015 г.;
- Работилница по четене в партньорство със Съюза на българските учители (СБУ) и Министерството на образованието и науката (МОН), 2016 г.;
- Кръгли маси „ Мисия учител” под патронажа на д.ик.н. Янка Такева – ръководител на СБУ, с поддръжката на Националното издателство за обучение и просвета „ Аз-буки”, научното списание „ Педагогика”, 2017 и 2018 година, и други
На въпрос за практико-приложните аспекти на висшето обучение по педагогика, професор Мандева отговори: „ Особено скъпи за мен са дейностите „ на терен” като координатор по стратегия „ Еразъм+” (Български неделни учебни заведения в Испания, Италия, Германия) и на студентски доброволчески клуб към Център за междуетнически разговор и приемливост „ Амалипе”. Професионалното достижение, с което се гордея най-вече, е основаването и управлението на кръжок за поощряване на детското четене „ Четящият студент, четящото дете” във Великотърновски университет „ Св. св. Кирил и Методий”. Дори един от моите студенти да ме „ назначи” за собствен Учител, напъните ми не са напразни! “

Проф. дн М. Мандева е една от многото дейни участници в кръжока „ Четящият студент, четящото дете”. Ето какво описа тя за неговото основаване и развиване пред Actualno.com:
„ Кръжокът „ Четящият студент, четящото дете” започва активността си на 08.10.2014 година с решение на Факултетния съвет на Педагогически факултет при Великотърновски университет „ Св. св. Кирил и Методий”. Съчетахме университетските условия с развиването на всяка персона, въодушевени от мисълта на П. Коелю „ Единственото обвързване на хората е да осъществят Личната си легенда “. Началото на нашата академична самодейност, отдадена на детското четене като „ Лична легенда” се роди през 2014 година Тогава приключих педагогическо проучване, отдадено на езиковата просветеност на детето от начална учебна възраст. По същото време прочетох книга на доктор Р. Йонг по проблеми на общуването и личностното развиване. Ето какво научих от тази книга: „ Няма смисъл да има огромни хрумвания, в случай че те не се трансфорат в реалност”. Реших да „ допиша” проучването си посредством работа на „ терен” с упованието, че задълбочаването на това, което знам, ще даде по-добри резултати от прибързаното създаване на последваща педагогическа идея. Така се породи академичната самодейност – кръжок „ Четящият студент, четящото дете”, одобрен от Педагогически факултет на Великотърновския университет. Това начало импулсира превръщането на детското четене в „ Лична легенда” за мен и моите студенти – сегашни и бъдещи млади учители.
Мотивацията е в основата на всеки триумф. Така е и при преодоляване на четенето. В подобен случай, значимият въпрос е: Как да „ запалителен искра” у детето да заобича четенето?
Богат капацитет има неофициалното обучение. Чрез интеграцията на учебни и извънучилищни културно-образователни запаси детското четене се освобождава от „ самотата” си. Става „ четене заедно” – императив на „ тишината” на обичайна класна стая. Удовлетворяват се комплекс базови потребности на дребния възпитаник. Насърчаването на потребността от знание се добавя със облекчаване на естетически потребности, на потребности от сигурност, принадлежност и обич, от оценка и себеактуализация.
Ръководени от това схващане, ние – участниците в кръжока „ Четящият студент, четящото дете”, четем целеустремено и редовно дружно с деца от подготвителна група и начална учебна възраст от 2014 година до в този момент. Предаваме обич към четенето в детски градини и учебни заведения в разнообразни градове на България – Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Пловдив, Свищов, Плевен, Средец, Сливен, Габрово и други, а в последно време и отвън рамките на родината. Това става посредством стратегия „ Еразъм+” в партньорство сред ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий и Български неделни учебни заведения в Испания, Германия и Италия.
Нашата задача е не толкоз да „ преподаваме” велики книги, колкото да „ преподаваме” обич към четенето на книги , както споделя Б. Ф. Скинър. Представяме свои обичани четива, съобразени с логиката на психиката на възрастта на дребните възпитаници, както и с техни самостоятелни отзивчиви езикови и социокултурни специфики, с които се срещаме по време на прелиминарен диалог с учителя. Децата носят книги от домашните си библиотеки и споделят с нас читателските си желания. Четем дружно своите четива. При опция постоянно каним и родителите. Очакването е да импулсираме предпочитание у детето единствено да откри „ своите книги”, да споделя усещанията си от прочетеното с близки, другари, учители и студенти, да „ предава нататък” обич към четенето.
Няма повсеместен сюжет на „ урок по обич към четенето”, тъй като няма две идентични деца, два идентични класа, две идентични учебни заведения. А и сюжетът на „ урока по обич към четенето” постоянно търпи промени, тъй като „ публиката” – дребните възпитаници, е жива, въодушевена, задаваща въпроси и търсеща отговори…
От 2015 година до в този момент интензивно участваме във всяка Национална седмица на четенето, инициирана от МОН . Но по-важното за нас е, че Националната седмица на четенето би трябвало да бъде всеки ден. Смятаме, че са нужни ежедневни старания за поощряване на детското четене. По тази причина сме в учебно заведение не от акция до акция, а по опция най-малко веднъж месечно. Каним и децата при нас – Маратон по четене, Дни на отворени порти в Педагогически факултет на ВТУ през 2016, 17, 18 година
Студентите постоянно вземат участие паралелно с мен в изяви, на които съм поканена в качеството си на началник на кръжока – Работилница по четене , извършена през септември, 2015 година по покана на СБУ, Санитарно-оздравителен комплекс „ Камчия”; телевизионни изяви и научни форуми; действия по планове. Това, на собствен ред, образува у тях по този начин нужните на един преподавател меки умения – отговорност към учителската специалност, децата, образованието, езика и културата ни.
Напоследък студентите сами са си „ ръководители” – четвъртокурсниците предават опит на трети курс, третокурсниците предават опит на втори курс и така нататък Много са водачите и това е голяма моя наслада. Те ще са продължителите на този неповторим студентски кръжок.

Студентите имат голям брой документи и грамоти. И тези документи и грамоти са освен персонални грамоти, а са и документи и грамоти на кръжока, на нашия университет и факултет.
Огромна признателност изискуем на всички наши сътрудници – четящи шефове, учители, деца, родители, организации като СБУ, Център „ Амалипе”, НИОН „ Аз-буки”, научно списание „ Педагогика”. Сърдечно благодарим! За нас е отговорност, за нас е неспокойствие, за нас е ентусиазъм и скъп опит.

Време е дружно да създадем това, което към този момент не вършим за детското четене като „ Лична легенда”. Думата „ четене” е съществително име. Време е да я превърнем във значим „ глагол” за всяко дете.
Не може само учителят да носи отговорност за неблагополучията в езиковата просветеност на актуалния български възпитаник. Неотложни са ежедневни, синергетични старания на необятен кръг четящи общности от разнообразни обществени и възрастови групи.
Време е да превърнем детското четене в „ Лична легенда” на живота си. Време е дружно да създадем това, което към този момент не вършим, както споделя Хорхе Букай. Ето за какво упованието ми е този текст да се „ допише” от читателите – и посредством каузи... “
...
Мариана Мандева е родена на 26 октомври в гр. София. Завършва компетентност „ Българска филология” във Великотърновски университет „ Св. св. Кирил и Методий”. От 1987 година работи като академични учител в региона на началната учебна педагогика в същия университет. През 2014 година е удостоена с научната степен „ лекар на науките “. От 2016 година заема академичната служба „ професор”.
Автор е на научни разработки по проблеми на актуалните езикови политики, образованието по български език и литература от 1-ви до 4-ти клас и лингвометодическата подготовка на учителя. Написала е шест монографии, пет учебници, четири образователни пособия и е създала електронни образователни запаси, студии, публикации, отчети и други, оповестени в български и задгранични профилирани научни издания (вкл. електронни и реферирани издания). Съставител е на два сборника: „ Грамотността в началното училище” (2015 г.) и „ Учителят прави училището” (2016 г.) на Университетско издателство „ Св. св. Кирил и Методий”, Велико Търново.
Повече за кръжока можете да прочетете на адрес: https://www.facebook.com/krujok.vtu.pf/notifications/
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР