До юли 2026 г. всички големи дружества, допуснати до борсова

...
До юли 2026 г. всички големи дружества, допуснати до борсова
Коментари Харесай

Евродиректива: Повече дами в управителните съвети на фирми, търгуващи на борсите

До юли 2026 година всички огромни сдружения, позволени до борсова търговия в Европейски Съюз, ще би трябвало да вземат ограничения за увеличаване на броя на дамите в техните управления. Това гласи инструкция, утвърдена от Евроопейския парламент през днешния ден.

Приемането на така наречен инструкция по отношение на „ Жените в управителните препоръки “  идва 10 години откакто предлагането бе направено за първи път. Тя има за цел да вкара транспарантни процедури за набиране на личен състав в сдруженията, тъй че до края на юни 2026 година минимум 40% от длъжностите за шефове без изпълнителни функционалности или 33% от всички управителен длъжности да бъдат заети от по-слабо показания пол.

Съгласно новите правила, заслугите би трябвало да останат главният аршин в процедурите за асортимент, които следва да бъдат транспарантни. Дружествата, позволени до борсова търговия, ще би трябвало един път годишно да дават на способените органи информация по отношение на представителството на половете в управителните препоръки и, в случай че задачите не са реализирани – проекти за тяхното реализиране. Тази информация ще се разгласява на уеб страницата на съответното сдружение и ще бъде леснодостъпна.

Малките и междинните предприятия с по-малко от 250 чиновници обаче са изключени от обсега на директивата.

Държавите членки би трябвало да вкарат правила за ефикасни, възпиращи и пропорционални наказания, като да вземем за пример санкции, за сдружения, които не ползват открити и транспарантни процедури за назначение. Съдебен орган може също по този начин да анулира определения от сдружението директорски съвет, в случай че правилата на директивата са нарушени.

" Приемането на Директивата за присъединяване на дамите в управителните препоръки 10 години след нейното показване е значима крачка напред в битката за тъждество сред половете. Най-накрая даваме на дамите обективен късмет да заемат висши корпоративни длъжности и подобряваме корпоративното ръководство. Жените са новаторски, умни, мощни и способни на доста неща. Премахваме една от главните спънки пред дамите да заемат " висши длъжности ": неофициалните мъжки мрежи. Отсега нататък компетентността ще има по-голямо значение в процедурата за асортимент, в сравнение с когато и да било преди, както и прозрачността, " съобщи съдокладчикът Евелин Регнер (С&Д, Австрия).

По думите на другия съдокладчик Лара Волтерс (С&Д, Нидерландия) " през десетте години, в които тази инструкция се отлагаше, управителните препоръки оставаха най-вече мъжка сфера. В страните, в които бяха въведени наложителни квоти, обаче, бяха назначени доста повече дами. С този закон тези страни към този момент няма да бъдат изключение и равновесието сред половете в управителните препоръки на записаните на борсата сдружения ще стане норма в целия Европейски Съюз. "

След като Парламентът и Съветът публично утвърдиха съглашението, директивата ще влезе в действие 20 дни след публикуването ѝ в Официалния вестник на Европейски Съюз. Държавите членки ще би трябвало да приложат разпоредбите в период от две години.

Европейската комисия за първи път показа предлагането си през 2012 година, а Европейският парламент одобри преговорната си позиция още през 2013 година Досието беше блокирано в Съвета за съвсем десетилетие, до момента в който министрите по заетостта и обществените въпроси най-сетне реализираха единодушие по позиция през март 2022 година Преговарящите от Парламента и Съвета се споразумяха през юни.

През 2021 година единствено 30,6% от членовете на управителните препоръки на най-големите сдружения, позволени до борсова търговия в Европейски Съюз, са били дами, като разликите сред страните членки са обилни (от 45,3% във Франция до 8,5% в Кипър). Дори и с увеличението на представителството в управителните препоръки, през 2022 година по-малко от 1 на 10 от най-големите сдружения, позволени до борсова търговия в страните от Европейски Съюз, имат жена ръководител или основен изпълнителен шеф.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР