До втората оставка за броени дни в социалното министерство се

...
До втората оставка за броени дни в социалното министерство се
Коментари Харесай

Кой в държавата има право да пътува в бизнес класа в самолета?

До втората оставка за броени дни в общественото министерство се стигна поради командировката в бизнес класа на някогашния към този момент зам.-министър Росица Димитрова – с билета за малко над 8 хиляди лв. до Америкапише bTV. 

Кой в страната има право на полет категория разкош?

На пътешестване в бизнес класа, или първите няколко реда в самолета, имат право президентът, основният прокурор, омбудсманът, а от държавното управление – министър председателят, вицепремиерите и министрите. Също и членовете на Конституционния съд, ръководителят на Народното събрание, шефът на следствената работа и ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд.

Заместник-министрите могат да пътуват бизнес класа също, само че единствено по изключение и в случай че полетът е над 5 часа. Чиновниците съгласно наредбата за командировки в чужбина могат да летят в икономичната класа. 

Как се купуват билети?

Командировките на министрите и заместниците се разписват от премиера. В това държавно управление Борисов е делегирал правото на министрите да утвърждават командировките на заместниците си. След това билетите се купуват през организация, с която всяко министерство е подписало контракт след извършени публични поръчки. 

bTV насочи питане към няколко основни министерства. От Министерство на вътрешните работи никой не е пътувал със самолетен билет за бизнес класа през тази година.

Зам.-министър със самолетен билет за 8300 лева: Не съм била на първокласна командировка
От Министерството на правораздаването също – всички задгранични пътувания са с билети икономична класа.

Такава е обстановката и с пътуванията на представителите на здравното министерство, а от общественото втори ден не могат да ни дадат отговор на въпросите ни. 

Междувременно в профилирания съд се гледа делото против някогашния министър на външните работи Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин. Те са упрекнати за подписване на неблагоприятен контракт за самолетни билети и хотелски резервации за служебни пътувания, с които са ощетили страната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР