До три месеца в Пловдив трябва да заработи новата дигитална

...
До три месеца в Пловдив трябва да заработи новата дигитална
Коментари Харесай

Паркираме с новата умна система в Пловдив от септември, година ще трябва да заработи билетната в градския транспорт

До три месеца в Пловдив би трябвало да проработи новата цифрова система за паркиране в " Синя зона " и паркинги. Това заяви на конференция в общината изпълнителният шеф на компания „ Тикси “ Николай Недялков. Той показа детайлности за идните действия по надграждане на електронно-билетната транспортна система в града, като измежду изнесената информация бе и времеви график за всички действия по плана.
Прочетете още
Що се отнася до цялостното довеждане докрай на новата система, това ще стане до 1 година, сочат плановете на " Тикси ". Фирмата се е заела тогава да започва и последният стадий от планове - електронното таксуване в рейсовете от градския превоз. 

" Срокът за плана е много упорит. До една година би трябвало да сработи цялата система, а идващите 4 години ще имаме ангажимент за техническа поддръжка и администрирането ѝ. 12 месеца е доста къс период за оборудването на 300 рейса, само че ще се постараем с усилена работа това да стане допустимо. ", уточни Недялков. 

Недялков изясни, че в Пловдив ще се употребява подготвен програмен продукт, разработка на компанията, който обаче ще бъде модифициран и приспособен към обстановката по тепетата. 

" Все още обследваме завещаното съоръжение и системи от " Индра ", само че доста дребна част от тях ще могат да бъдат употребявани в новата система. Причината е, че главно съоръжение в рейсовете като четците за карти са остарели устройства, които могат да четат единствено карти, не и телефони или пък банкови карти. Таблата по спирките ще бъдат непокътнати в този формат, само че ще подобрим локализирането на рейсовете, тъй като сега то е не е в действително време и е неопределено ", акцентира Недялков. 

Старите билети се планува тотално да отпаднат във типа, в който се оферират сега. На тяхно място ще се заплаща онлайн посредством телефон с банкова карта или през сметка на мобилен оператор или с карти, като ще има персонализирани и неперсонализирани.

По проект новата система за таксуване в рейсовете на градския превоз би трябвало да заработи през юни 2024 година. За момента няма изясненост какви ще са цените на билетите, само че едно е несъмнено - ще има алтернатива за закупуване на билет и от водача, който обаче ще е по-скъп, изясни заместник-кметът по превоз Тодор Чонов.

" Обнадежден съм за това, което следва да се случи на града. Формираме наш екип, който да стартира незабавна работа за правене на нужните нормативни промени, които да се показват в Общинския съвет за гласоподаване. При водача в началото ще се продават билети, само че те ще са по-скъпи, с цел да се подтиква потреблението на цифровата система. Билетите, които се закупуват и от водача, обаче ще са с касов бон с час, тъй че няма да е допустимо да се препродават билети, каквато процедура битува сега. Отчетността ще е на 100% ", уточни Чонов.

Той добави, че Община Пловдив би трябвало да предоговори цената на километър на превозвачите, както и да промени модела на отдаване на линии. 

" В момента има контракти за пакети линии и когато има неправда по осъществяването е доста мъчно да прекъснем контракт, който включва обслужването на още 7-8 линии. Предстои нова социална поръчка през 2026 година и тогава договорите би трябвало да бъдат линия за линия ", добави зам.-кметът. 

Що се отнася до системата за паркиране, в нея ще бъде интегриран и модул за електрически станции за зареждане на електрически автомобили. Всеки консуматор ще може да види най-близкото свободно място за паркиране и ще може да се възползва от комбинирани системи за паркиране и потребление на градски превоз да вземем за пример. Ще бъде основан и новаторски модул за надзор. Чрез устройство контрольорите ще сканират единствено с едно минаване на камерата номерата на паркиралите коли и ще излиза информация за това има ли спрял автомобил, който не е заплатил такса. 

 

Финансови параметри 

За централизирания програмен продукт за ръководство на Системата за ръководство на градския превоз ще се платят 1, 1 млн. лв. без Данък добавена стойност. Тя ще размени сегашният програмен продукт на „ Индра ”. Отделно ще се дадат и 236 хиляди лв. за акомодацията и въвеждането му в употреба Още 544 хиляди лв. ще се платят за портал за зареждане на транспортни документи плюс 90 000 лв. за въвеждането му, а системата за паркиране ще коства 737 хиляди лв. с още 135 000 лв. за стартирането й.

Надграждащ програмен продукт за Система за автоматизирано установяване на местоположението на транспортните средства ще коства 494 хиляди лв. плюс 210 хиляди лв. за нейното поръчителство.

Отделно със сумата от 468 хиляди лв. ще се дадат за „ Обезпечаване и поддръжка на инфраструктура за разрастване и действие на софтуерните съставни елементи от обсега на поръчката за периода на подписания контракт за публичната поръчка ”.

Така от 9,5 млн. лв. 4 млн. лв. ще са за програмен продукт и неговото стартиране. С останалите 5 млн. лв. ще се вземат хардуерни детайли за двете системи за градски превоз и Синя зона. За 10 работни станции с прибавен програмен продукт за ръководство на обвързваното съоръжение и застраховане на продажба на транспортни документи ще се дадат 259 хиляди лв..

Валидиращи устройства с прибавен програмен продукт за 285 рейса ще костват по 1,2 млн. лв. или 4275 лв. броя. Още 1,6 млн. лв. ще са за бордови компютри във всеки рейс. Принтерите за печатане на билети ще костват по 305 лв. броя или 86 хиляди лв..

200 хиляди лв. ще за 85 портативни ръчни четящи устройства за надзор на пасажерите в градския превоз и за надзор по редовността на паркирането, в това число принтери за отчитане на продажби. Гаранционната поддръжка на програмен продукт и хардуера за периода на контракта пък ще е 1 млн. лв..

Освен тези 9,5 млн. лв. „ Тикси ” ще получи и до 2,5 млн. лв. от такси от билетите и есемесите в Синя зона. За всеки ваучър от паркомат или дебитна карта компанията ще взима по 10%, а от SMS по 20%. От Община Пловдив са го сметнали, че за 5-годишния контракт сумата ще бъде 2,5 млн. лв..

След сключването на контракт градските управляващи ще би трябвало да приведат 30% задатък от 9,5 млн – 2,85 млн. лв., с цел да стартира да се построява системата, като тя би трябвало да проработи от 6 до 12 месеца след сключването на контракт. Останалата сума ще се заплати на 59 равни месечни вноски, в размер на 112 154.00 лева

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР