До този момент сътрудничеството на Международната космическа станция винаги е

...
До този момент сътрудничеството на Международната космическа станция винаги е
Коментари Харесай

Война в Украйна: ще приключи ли международното сътрудничество в космоса?

До този миг съдействието на Международната галактическа станция постоянно е оцелявало при военни спорове – било то в Сирия, Грузия или в Украйна през 2014 година. Но през днешния ден някои специалисти в региона се притесняват, че този път това може и да не се случи.

“Ужасявам се, че в случай че това се трансформира в същинска война, ще е мъчно на МКС да преживее ”, показа някогашният астронавт на НАСА Гарет Рейзмън пред CNN преди няколко седмици. 

Но “разводът ” би бил сложен не по механически, а по софтуерни аргументи. Руснаците и американците зависят едни от други. “Руският сегмент не може да действа без електрическата енергия, доставяна от американска страна, а американският не може без горивните сегменти от съветската страна ”, твърди Райзмън. “Така че не може да има кротичък бракоразвод. Няма по какъв начин да има разлъка по избор ”. В космоса също по този начин са построени тесни личностни връзки, които мъчно може да си ги представим на Земята. Например американските астронавти рециклират урината на съветските космонавти за питейни потребности – обстановка, която надмогва всякаква политика, тъй като тук става въпрос за оцеляване. 

Това не е пречило на съветските политици да употребяват Международната галактическа станция за геополитически покупко-продажби. Когато Съединени американски щати постановиха наказания на Русия през 2014 година след анексирането на Крим, Дмитрий Рогозин (днес началник на Роскосмос, а тогава вицепремиер) заплаши американците, че ще се наложи да си транспортират астронавтите с батут. 

Днес в Съединени американски щати още веднъж има пилотиран галактически транспортен съд – “Крю Драгън ”, който бива изстрелван с американски ракети, оборудвани с американски ракетни мотори. Но СпейсЕкс, компанията, основала кораба, не е единственият оператор на ракети в Съединени американски щати. Други две компании – Юнайтед Лонч Алайънс (обединението сред Локхийд Мартин и Боинг) и Нортроп Груман употребяват някои ракети с съветски ракетни мотори.

В случая с ЮЛА става въпрос за моторите “РД-180 ”, които са внедрени на ракетите “Атлас 5 ”. Ако търговията сред Съединени американски щати и Русия стане изцяло невъзможна, няма да има съществени последици по отношение на “РД-180 ”. Фирмата към този момент е изкупила целия нужен пул от мотори, които са планувани за идните задачи и те стоят на склад. Осигурени са ракетни мотори и за полетите на пилотираните галактически кораби на Боинг “Старлайнър ”. Също по този начин ЮЛА към този момент е в стадий на преход от “Атлас 5 ” към новите ракети “Вулкан ”, които ще работят с американски мотори. Преди броени дни Тори Бруно, шефът на ЮЛА, оповести, че тестванията на моторите “БЕ-4 ” протичат съгласно всички упования и до края на годината “Вулкан ” ще организира дебютния си полет. 

По отношение на Нортроп Груман обаче ситуацията е по-сложно. Ракетата “Антарес ”, която преди броени дни бе употребена за полета на американския транспортен съд “Сигнус ”, освен употребява съветски ракетни мотори “РД-181 ”. Цялата първа степен се строи в Украйна. Към сегашния миг има разполагаем хардуер за цялостното осъществяване на още две задачи. В петък шефът на компанията Кърт Ебърли оповести, че се надява проблемите да бъдат позволени, само че в случай че не могат, “най-добрата тактика е да купуваме авансово ”. Сега обаче е мъчно да се мисли за това. 

В Европа компанията Арианаспейс употребява съветски ракети “Союз-СТ ” за изстрелването на европейски спътници от космодрума Куру във Френска Гвиана. И това не е единствената взаимозависимост. Горната степен на лекотоварната ракета “Вега ”, създадена от италианската компания Авио, разчита на украински ракетни мотори, създавани от предприятието Южное. 

Русия също зависи от Европа. Преди броени месеци Московски комсомолец оповести, че с цел да може Роскосмос да създава първокачествен водороден пероксид за моторите на съветските ракети и кораби “Союз ”, се разчита на консумативи, доставяни от европейската компания Evonik Resource Efficiency GmbH и които не могат да се създават от съветските предприятия. Руският официоз предизвести, че заради тази причина Западът незабавно може да забрани съветските галактически полети с една-единствена заповед – стига да го изиска. 

В научно отношение най-сериозно е терзанието по отношение на реализацията на взаимната задача сред Европейската галактическа организация (ЕКА) и Роскосмос “ЕкзоМарс 2022 ”. Сътрудничеството е доста тясно – изстрелването ще е с съветска ракета “Протон ”, навлизането в атмосферата – с европейски топлинни щитове и парашутни системи, кацането на Марс – с съветски спускаем уред “Казачок ”, който би трябвало да достави на марсианската повърхнина европейски марсоход “Роузалинд Франклин ”. В задачата са ангажирани голям брой европейски и съветски научни институции, а тя към този момент бе отсрочена един път за интервал от две години. Сега стартът е плануван за интервала сред 20-ти септември и 1-ви октомври тази година.

Според информация от професор Ендрю Коутс и участник в научната стратегия на “ЕкзоМарс ”, който е дал коментар за Спейс.ком, партньорството сред Европа и Русия е чудесно и всички са уверени, че изстрелването ще бъде осъществено в период. 

Едно е несъмнено – през идващите седмици и месеци ясно ще си проличи дали науката в действителност е над всичко. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР