До този момент са установени 93-ма загинали в Крокус хол

...
До този момент са установени 93-ма загинали в Крокус хол
Коментари Харесай

ФСБ арестува 11 души за атентата в Москва, между които 4-ма терористи

До този миг са открити 93-ма починали в " Крокус хол " в московското предградие Красногорск, заяви публично съветският Следствен комитет, съобщи РИА " Новости ".  " Броят на починалите ще пораства. Причината за гибелта са огнестрелни рани или отравяне с субстанции от горенето ", се споделя още в известието. В лечебните заведения в Москва има 88 потърпевши, от които 4 се деца. 44 от тях, в това число 2 деца са в тежко положение. 
В съветската столица се извиха големи опашки от доброволци за кръводаряване за ранените от снощната терористична офанзива.  Официално изказване на Кремъл към момента няма. 
Директорът на ФСБ Анатолий Бортников е докладвал, че са арестувани 11 души, сред които четирима терористи. Според съветски Телеграм канали, цитирайки анонимни източници от ФСБ, задържаните четирима терористи на руско-украинската граница, са целяли да влязат в Украйна, където са имали контакти. 
САЩ разполагат с разследваща информация, потвърждаваща изказванието на терористичната организация " Ислямска страна ", че тя е виновна за нападението в концертна зала в Подмосковието, съобщи Ройтерс, като се базира на американски представител, заяви Българска телеграфна агенция. 
Според информацията на американските служби става дума за ИД " Хорасан вилает ". Главната редакторка на прогагандната тв и сайт  " Раша тудей " Маргарита Симонян съобщи, че това не е истина.
Групировката е от 2015 година Хорасан е историческа област, която включва Афганистан, елементи от Иран, Пакистан, Туркменистан, Узбекистан и Таджикистан. 
Без пресилване, това е най-радикалната и жестока от всички джихадистки групи, настоящи в Афганистан. ИД " Хорасан " стои зад набези на учебни заведения за девойки, лечебни заведения и родилни домове. 
За тази формация са врагове всички, които попадат под понятието " неверници ". Това е освен Западът, а и да вземем за пример мюсюлмани-шиити. " Хорасан " враждува и с талибаните. 
В пика на групировката, в нея са членували 3000 души. Колко са сега не е ясно. През есента шефът на ФСБ Александър Бортников сподели, че групировката има нарстващ капацитет, който ще ѝ разреши да прави терористични актове отвън рамките на Афганистан. 
" В последните 2 години ИД " Хорасан " са съсредоточени в Русия. Те постоянно са подлагали на критика Путин - споделя пред " Ню Йорк Таймс " аналитикът Колин Кларк. - Обвиняват Кремъл в убийства на мюсюлмани, базирайки се с интервенция на Москва във вътрешните работи на Афганистан, Чечения и Сирия ". 
Руските канали оповестяват за четирима задържани заподозрени граждани на Таджикистан - сред 21 и 51 години. Твърди се, че са задържани на границата на Русия с Украйна и Беларус в Брянска област. Депутатът от съветската Дума Александър Хинщайн описа детайлности от ареста на таджикистанците: 
" Реното, с което са се придвижвали обвинените, е засечено през нощта край село Хацун, Карачински регион на Брянска област. Колата не стопира при подаден полицейски сигнал. Започва гонене. От " Реното " стрелят, след това колата се обръща. Един от пасажерите е задържан на място, останалите бягат в гората. Към 3.50 е открит втори и е задържан. Издирването на останалите продължава. " По-късно бе обявено, че и четиримата са арестувани и че те са директните причинители. МВнР на Таджикистан опроверга ареста, защото няма публична информация досега. 
Кметът на Москва Собянин заяви, че на ранените ще бъдат изплатени помощи от 1 000 000 рубли, а на околните на починалите 3 милиона рубли. 
Над 12 часа към този момент Кремъл продължава да мълчи. Снощи в 1.30 ч. РИА " Новости " заяви, че се чака изказване на Путин, само че след минута опроверга информацията си, като сподели, че е механически гаф. 
Повече от 2 часа след началото на стрелбата по " Крокус ", в 22:42, Дмитрий Песков сподели, че Путин е бил осведомен за протичащото се от първата минута.
В 03:43 ч. московско време Путин чрез съветския вицепремиер Татяна Голикова пожела възобновяване на всички потърпевши при терористичната офанзива на " Крокус " и изрази признателност на лекарите.
По мотив американското предизвестие от 7 март, че се чака атентат в Москва, преди 3 дни Путин съобщи, че тази информация е " шантаж и цели дестабилизация на страната ": 
 Българският президент Румен Радев изрази тази заран съболезнования във връзка нещастието в " Крокус хил ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР