До този момент не съм забелязал промяна на позициите от

...
До този момент не съм забелязал промяна на позициите от
Коментари Харесай

Петър Курумбашев посочи кой точно иска да вземе хляба на нашите превозвачи с "Пакета за мобилност"

" До този миг не съм забелязал смяна на позициите от страна на Франция и Германия, само че ние ще се борим до последно за настояванията на нашите превозвачи ". Това съобщи българският евродепутат Петър Курумбашев по отношение на днешното разискване на измененията, които ще се вкарат с пакета " Мобилност ", на сесията на Екологичен потенциал в Страсбург.

Темата за пакета " Мобилност " е първа в дневния ред на евродепутатите. Заседанието в Страсбург стартира в 18 часа българско време. Според Курумбашев обаче на съвещанието не се чака спор по тематиката, защото предстоят гласувания - на 4 юни в транспортна комисия, а по-късно в пленарна зала.
Припомняме, Европейската транспортна комисия одобри смяна в директивата за облагане на леките и тежкотоварните коли с 35 гласа " за ", 2 " срещу " и 3 гласа " въздържал се ".
С измененията се планува да отпаднат винетките за двата типа превоз, а водачите ще бъдат заставени да заплащат ТОЛ такси. Относно това евродепутатът разясни, че ТОЛ таксите са за инфраструктурата и за външните разноски. Таксата за поддържане на инфраструктурата се дефинира на база тежестта на транспортното средство и изминатите километри. Таксата за външни разноски включва замърсяването на въздуха и шумовото замърсяване. " Въз основа на тези критерии ще се образува ТОЛ таксата за всяко транспортно средство ", уточни Курумбашев.
В директивата са избрани и ограничавания за размера на обособените такси. " Да речем, че месечната винетка не може да коства повече от 18% от цената на годишната, двумесечната не може да коства повече от 30% от цената на годишната, а пък 10-дневната не може да коства повече от 8%, с цел да се избегнат тези спекулации да се продават доста скъпи винетки за доста къси интервали ", разясни още той.
Според евродепутата измененията ще обиден и водачите на по-стари камиони, тъй като в транспортните средства ще би трябвало да има инсталирани устройства за изминато разстояние и отчитане на нездравословни излъчвания. По този метод превозвачите с по-нови камиони ще бъдат облагодетелствани.
Припомняме, през вчерашния ден, 27 май, тематиката разяснява евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, който пропътува Европа в ТИР, с цел да " влезе в обувките " на превозвачите, които скочиха против Пакета " Макрон ". По думите му митингът на превозвачите е състоятелен.
Според представителя на българските жители в Народното събрание на Европейски Съюз ограниченията в пакета " Мобилност " са писани от служител, който няма разбиране какво е действителната работа на превозвачите. Новаков съобщи и че не би трябвало да има двойни стандарти в Европейски Съюз, а Европа от дълго време към този момент била на две скорости.
Припомняме и че евродепутатът Ангел Джамбазки съобщи, че се провежда митинг на превозвачите и в столицата на Европейски Съюз Брюксел.
" Най-важният въпрос е нахалството и наглостта на част от лобистите в избрани страни, най-много Франция, които се пробват по един антиевропейски метод да основават евроскептицизъм. Те разглобяват Европейски Съюз. Опитват се да откраднат един цялостен български бранш. Опитват се с непазарни способи да вкарат административна спънка, тъй че българските превозвачи да банкрутират и да могат да вземат техните служащи там като гастарбайтери. Това е невиждано ", изрично съобщи Джамбазки.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР