До преди по-малко от три години за всички нас пандемия

...
До преди по-малко от три години за всички нас пандемия
Коментари Харесай

Откъде ще дойде следващата пандемия

До преди по-малко от три години за всички нас пандемия беше дума от учебниците по биология. Или научно-фантастичните филми. След март 2020 година нещата се трансформираха, а учените вършат всичко допустимо да плануват от кое място би се появила идната.

Най-вероятният източник няма да са прилепи или птици, а пермафростът. Пермафрост или непрекъснато заледеност са местата на планетата, с които се отбелязват непрекъснато замръзналите подпочвени и почвени води.

За следващ път тази доктрина се потвърждава от генетичното изследване на почвата и водите на езерото Хейзън в Канада, което е най-високо разположеното арктическо езеро със сладка вода на Земята. Проведено от Университета на Отава, то открива, че вируси и бактерии, " заключени " с хилядолетия във постоянно замръзналите глетчери и пермафрост, се разсънват от световното стопляне.
 Снимка 593029
 

Учените напомнят неочакваната поява на вируса на антракс в северен Сибир през 2016 година, умъртвил едно дете и заразил още седем индивида. Източникът му се оказва размразен в резултат на повишилите се температури мъртвец на северен елен, инфектиран с вируса, съобщава .

Изследователите от Университета на Отава занапред имат намерение да проучват вирусите, открити в размръзналите се води и да оповестят каква част от тях са безусловно непознати досега за човечеството. Те обаче подозират, че резултатите няма да са доста по-различни от миналогодишното проучване на сътрудниците им от Щатския университет на Охайо.
 Снимка 593028
 

Те проучват генетичен материал от Тибетското плато в Китай, където откриват 33 разнообразни вируса. 28 от тях са изцяло нови за учените, а базирайки се на местонахождението им, те са от преди към 15 хиляди години.

Единственото, което изрично можем да кажем за момента е, че с покачването на температурата по света, рискът от плъзване на тези вируси в средата, където се намират, се усилва. Дали това ще докара до пандемия? Няма по какъв начин да кажем ", споделя доктор Стефан Арис-Бросо, водещ проучването от Университета на Отава.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР