"До пет години трябва да бъде готова окончателно кадастралната карта

...
"До пет години трябва да бъде готова окончателно кадастралната карта
Коментари Харесай

МРРБ: До 5 години трябва да бъде готова кадастралната карта на цялата страна

"До пет години би трябвало да бъде подготвена дефинитивно кадастралната карта на цялата страна и това е един от целите в работата на Министерството на районното развиване и благоустройството. Работи се интензивно по преобразуването на картите на възобновената благосъстоятелност и на земеразделителните проекти на кадастрални карти, следва изчистването на така наречен очевидни и в действителност неточности, които са най-вече в линейните обекти в зоните към урбанизираните територии, където граничат със земеделските земи. "
Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев през днешния ден. По думите му, измежду главните задания в тази тенденция е и надграждането на кадастралните карти със профилирани карти за редица територии в страната, като да вземем за пример за свлачищните региони.
"Такива са картите по черноморското крайбрежие, които към този момент направихме, изясни Йовев и акцентира, че със профилираните карти жителите ще имат достъп до повече спомагателна информация.
Заместник-министърът взе участие във Форум "Property, хрумвания & вложения " в столицата. На събитието Валентин Йовев прикани представителите на локалната власт за по-голяма разпоредителност по повод електронния достъп до услуги за жителите, давайки за образец електронната и общодостъпна към този момент кадастрална карта, предоставяна от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Той заяви още, че към този момент има диалози с съвсем всички общини в страната за разкриване на офиси за обслужване на жители с кадастрална информация, за облекчение на популацията и бизнеса.
По време на форума заместник-регионалният министър удостовери дейната поддръжка, която Министерство на регионалното развитие оказва на общините, осигурявайки финансов запас за изработването на общи устройствени проекти. "Само за тази година, от месец май до октомври, са осъществени и са в развой на осъществяване финансови прехвърляния към общините в размер на 1 036 345 лева ", изясни Йовев.
"В посока възстановяване на жилищната среда в районите, от една страна, и на бизнес климата по места, от друга, е и новата Национална жилищна тактика 2017-2030, която се създава сега ", акцентира заместник-министърът и разяснява, че новата тактика има за цел, въз основата на разбор и изследвания за положението и потребностите на жилищния бранш в България, да бъде създаден нов "работещ " модел на българската жилищна система, в който да бъде открито решение на някои съществени проблеми, като да вземем за пример остарелия и занемарен жилищен фонд, нуждаещ се от систематичен ремонт и обновяване; рискът от градивни проблеми в част от сградния фонд; високата енергоемкост на съществуващия сграден фонд; ниския комфорт и нездравословни условия на обитаване и други.
"Разработваната сега жилищна тактика ще съдържа повсеместен пакет от цели на държавната жилищна политика, средствата за постигането им и отговорностите на заинтригуваните страни - жителите, страната, общините, частния и неправителствения браншове ", разяснява заместник-министърът и заяви, че се чака окончателният план на Стратегията да бъде приключен до края на ноември тази година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР