.До няколко месеца на пазара в Сърбия ще има торбички,

...
.До няколко месеца на пазара в Сърбия ще има торбички,
Коментари Харесай

Пазарски торби от хранителни отпадъци ще използват скоро в Сърбия

.До няколко месеца на пазара в Сърбия ще има торбички, които ще се вършат от хранителни боклуци вместо от найлон, осведоми сръбската държавна телевизия РТС.

Това е едно от 16-те наградени нови бизнес решения за ускорение на зеления преход на сръбската стопанска система. Проектите са финансово подкрепени от Европейски Съюз в границите на плана „ Европейски Съюз за Зелен дневен ред в Сърбия “.

Хранителните боклуци, които в този момент се изхвърлят, ще се употребяват за произвеждане на торбички, чинии, чаши, фолио . Това способства за понижаване на количеството органични, биоразградими боклуци, ще бъдат понижени и отпадъците от изделията за еднократна приложимост.

" Успяхме да получим материал, който е потвърдено нетоксичен посредством обработка на няколко стадия. Защитихме процеса на произвеждане на материала с европейски патент и получихме документ на равнище Европейски съюз. Материалът е нетоксичен и се разгражда без никакви добавки по натурален метод ", споделя Марина Цвиянович от „ Еко био инвест ".

Прилагането на наградените решения ще способства за понижаване на излъчванията нездравословни газове, увеличение на степента на преработване и прекосяване към възобновими енергийни източници.

Наградените решения бяха определени всред 140 оферти и получиха финансова поддръжка от 726 000 евро. Инициативата е на стойност 16,5 милиона евро , обезпечени от Европейски Съюз и държавните управления на Швеция, Швейцария и Сърбия.

Обявена е и нова социална покана за финансиране на зелени решения, която е отворена до края на 2026 година

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР