До няколко месеца, буквално в началото на есента, стартираме обученията

...
До няколко месеца, буквално в началото на есента, стартираме обученията
Коментари Харесай

Зам.-министър Грибнев: До няколко месеца стартираме обученията на работещите в спешните отделения на болниците с над 50% държавно участие в капитала

До няколко месеца, безусловно при започване на есента, стартираме образованията на работещите в незабавните отделения на лечебните заведения с над 50% държавно присъединяване в капитала.

Предвидили сме тези образования, заложени в плана „ Подобряване на изискванията за лекуване на незабавните положения “(ПУЛСС), да стартират незабавно откакто приключат петдневните на практика и теоретични курсове на работещите в центровете за незабавна здравна помощ в страната. Изпълнението на плана беше забавено поради пандемията, само че в този момент наваксваме бързо. “ Това разиска заместник-министърът на опазването на здравето доктор Петър Грибнев на среща с шефа на Националния център за образование и подготовка в системата за незабавна здравна помощ доктор Росен Радев и екипа му. Заместник-министърът посети Националния център, с цел да се запознае на място с напредъка в осъществяването на план BG05M9OP001-3.007-0001 „ Подобряване на изискванията за лекуване на незабавните положения “, финансиран от Европейския обществен фонд по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014 – 2020 с бенефициент Министерството на здравеопазването.

„ Основна цел на този план е да подобрим качеството на предоставяната незабавна здравна помощ посредством вложения в човешкия запас – под формата на продължаващо образование и придобиване на нови познания, умения и компетентности. В този смисъл съм задоволен от противоположната връзка и висока оценка, която ни давате. Мога да обобщя от диалозите си дотук, че главното искане към нас е такива тематични образования за повишение на професионалната подготвеност да се провеждат по-често. Добрата вест е, че след края на плана Националният център за образование и подготовка в системата за незабавна здравна помощ ще продължи да провежда образования, съобразени с потребностите на работещите в системата и с най-хубавите практики в региона “, уточни доктор Петър Грибнев в диалог със незабавните екипи.

„ Тази седмица курсове минават 111 чиновници от 11 центъра за незабавна здравна помощ (Благоевград, Бургас, Варна, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, София, Стара Загора и Хасково). В петък броят на работещите в центровете за незабавна здравна помощ – лекари, медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, парамедици и водачи на коли за спешна помощ, минали образованието по ПУЛСС, ще надмине четири хиляди души. Имаме цялостна подготвеност, техническа и кадрова обезпеченост, незабавно след курсовете на ЦСМП да стартираме и образованието на сътрудниците от болничната незабавна помощ “, изясни доктор Росен Радев.

Курсовете ще продължат да се организират в Националния център за образование и подготовка в системата за незабавна здравна помощ, а лектори още веднъж ще бъдат водещи наши лекари с богат професионален опит. Теоретичните образования още веднъж ще са с дълготрайност 15 часа седмично, а практическата част ще трае 17.5 часа, като обучаваните ще са разпределени в групи до 12 индивида.

В програмата са включени теоретични лекции за приложението на медицинския триаж и протоколи за държание при пациенти със незабавни положения (респираторни нарушавания, нарушавания в циркулацията, травматични положения, неврологични нарушавания, интоксикации, незабавни положения в детската възраст и др.), както и на практика извършения, свързани с оценка на незабавното положение и използването на разнообразни техники за обезпечаване и поддържане на проходимост на дихателните пътища, кардиопулмонална ресусцитация и дефибрилация, мениджмънт на контузията, животоспасяващи и животоподдържащи техники при педиатрични пациенти и други

В осъществяване на плана надграждащи познания и умения за работа със незабавни пациенти ще получат близо 7000 души, ангажирани в системата на незабавната здравна помощ у нас. По линия на план „ Подобряване на изискванията за лекуване на незабавните положения “, за Националния център за образование и подготовка са закупени профилирани медицински манекени /симулатори/ за практическите образования. С финансиране по плана е осъществен ремонт на пространствата в Центъра и е обезпечено нужното за провеждането на образованията офис съоръжение и обзавеждане, а всички 170 филиала на центровете за незабавна здравна помощ са оборудвани с нови компютърни конфигурации.

Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лева, които са 100% безплатна финансова помощ. Крайният период за осъществяване на плана е 31.12.2022 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР