До няколко дни трябва за започне операцията по източване на

...
До няколко дни трябва за започне операцията по източване на
Коментари Харесай

Източват 150 тона мазут от кораба, който замърсява морето край Созопол

До няколко дни би трябвало за стартира интервенцията по източване на към 150 тона гориво от потъналия през 1921 година край Созопол американски търговски транспортен съд „ Мопанг”. Това заяви на конференция в Бургас министърът на превоза Ивайло Московски през днешния ден, който дружно с министърът на околната среда и водите Нено Димов дойдоха в морския град, с цел да се включат в спешния щаб.

Водят се договаряния с две компании, които могат да се оправят с интервенцията по изтеглянето на горивото.

Плавателният съд е превозвал артикули от Истанбул към Бургас. Близо до Созопол се е натъкнал на мина и е потънал. Горивото, с което се е движел е било мазут, а не както до момента се е мислило на въглища. Плавателният съд е затънал на дълбочина 30 метра след остров Свети Иван край крайбрежията на Созопол.
Потънал преди век американски транспортен съд замърсява морето край Созопол "Мопанг " от години е атракция за водолазите, само че корозията е разрушила резервоарите му
Плавателният съд е добре прочут на водолазите, като се счита, че в този момент резервоарите му са корозирали. Мазутните петна в морето край Созопол са се появили от няколко дни. Сигналът до виновните институции е бил подаден от туристи.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов сподели, че след разлива на гориво от потъналия преди близо век кораб, няма заплаха за екологията и за туризма.

„ Разливът е овладян. Извършва се непрестанно наблюдаване от екипи на „ Морска администрация”, добави транспортният министър Московски, представен от Българска телеграфна агенция. Той сподели, че досега такава обстановка във водите на Черно море в българска територия не е имало.

Петното се снима с дрон, като са направени бонови заграждения в радиус от 450 метра, обмисля се вид да бъдат сложени и втори бонови заграждения на още 500 метра, с цел да не се популяризира мазутът. Той е под формата на топчета.

Двамата министри отхвърлиха версията, че появилите се мазутни топчета на плажовете към къмпинг " Градина " и Черноморец са били породени от същия потопен транспортен съд.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР