До няколко дни Българската академия на науките ще публикува доклада

...
До няколко дни Българската академия на науките ще публикува доклада
Коментари Харесай

БАН публикува доклада за АЕЦ "Белене", отрича да е имало натиск

До няколко дни Българската академия на науките ще разгласява отчета за АЕЦ „ Белене " на електронната си страница. Това заяви Александър Тасев, началник на института за стопански проучвания на ексклузивен брифинг, откакто по-рано в медийното пространство се появи вид на въпросния отчет. Според Тасев той обаче не е цялостен.

„ До края на деня ще пусна писмо до Изпълнителния шеф на БЕХ възложителят в негово лице да позволи да се разгласяват на уеб страницата на Българска академия на науките резултатите от отчета за АЕЦ „ Белене ", разгласи Тасев.

„ Надявам се, че в идващите няколко дни ще бъде рационално признато нашето искане и ще можем да качим на уеб страницата на Българска академия на науките нашите подробни резултати. През последните 2-3 месеца имаше натрапчиво изявление, че Българска академия на науките не е трябвало да се занимава с този проблем, че надали не няма капацитет за него ", уточни проф. Тасев.

„ Имаме екип за ръководство на плана, в който вземат участие шестима доста съществени сътрудници ", съобщи той и добави, че екипът се състои от над 40 индивида, като вземат участие и енергийни специалисти.

„ Българска академия на науките има своя капацитет, не трябва да бъде подценяван и обиждан по този метод ", уточни Александър Тасев.

„ В момента, в който се позволи публикуването на материалите, ще отпаднат доста от въпросите. Ще ни бъде доста по-лесно да отговорим на всичко на това, което тормози обществеността или което тя не схваща ", сподели още шефът на Института за стопански проучвания и посочи, че във въпросния отчет на никое място не участва изрично мнение, че атомната централа би трябвало да се строи.

„ Не споделяме стройте АЕЦ „ Белене ", а споделяме, че има опция за това при реализиране на избрани параметри. Това, което екипът на Българска академия на науките, съобщи на 15 септември като промеждутъчен отчет за АЕЦ „ Белене ", е включено като резултати и в даденото на 14 ноември ", изясни той.

„ Явно незнанието и неналичието на взор върху материалите е сериозен проблем за разбирането на резултатите, които са реализирани ", разяснява проф. Тасев.

„ Започнахме с най-неблагоприятния сюжет за АЕЦ „ Белене " с допустимо най-високи капиталови разноски, оперативни разноски и допустимо най-ниски планирани цени. Този вид значи, че надали планът може да бъде витален. Параметрите са доста, би трябвало да се разиграят вероятните разновидности. Получиха се 90 комбинации за един единствен сюжет. При нито един от разновидностите на тази композиция нямаше по какъв начин и не може да бъде витален планът. Записано е, че при смяна на параметрите, планът може да бъде витален.

Бяха отработени и останалите разновидности, с целия диапазон до оптимистичния вид, до който може да се стигне. Междувременно излязоха параметрите на една контрактувана договорка, при която при проиграването, с най-тежки разновидности на капиталов разход, се оказа, че при умерени и високи цени всички сюжети са витални ", сподели още професорът.

В отговор на въпрос дали е упражняван напън върху екипа, работил върху отчета Тасев отговори:

„ Категорично не ни е упражняван напън. Правителството ще прегледа резултатите, преди този момент и Народното събрание. Какво ще се предприеме нататък не можем да кажем. След като излезе отчетът ще видите текстовете, които са дадени на 15 септември, ще ги сравните с тези на 14 ноември, и сами ще си отговорите на въпроса имало ли е напън.

Най-важното умозаключение, което ще видите в отчета, е че има разновидности със съответни вероятни параметри. Онзи, който реши да извърши плана, в случай че ги реализира, има някакъв късмет. Ако не се реализиран няма по какъв начин да стане ", съобщи той.

„ Или планът за АЕЦ „ Белене " може да се осъществя пазарно или не може. Това би трябвало да се разбере ", сподели още проф. Тасев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР