До най-високото си ниво от почти 13 години насам достигнаха

...
До най-високото си ниво от почти 13 години насам достигнаха
Коментари Харесай

Лоши новини! Цената на захарта скочи до небето

До най-високото си равнище от съвсем 13 години насам доближиха цените на захарта. Метеорологичното събитие Ел Ниньо засегна производството в Индия и Тайланд, заяви Организацията по издръжка и земеделие, съобщи Агенция Франс Прес.

Докато международните цени на питателните артикули като цяло се стабилизираха през предишния месец, показателят на цените на захарта на ФАО скочи с 9,8% спрямо август, което е най-високата точка от ноември 2010 година насам, оповестиха от организацията на Организация на обединените нации.
-->
Ел Ниньо, климатичен модел, който се появява приблизително на всеки две до седем години, нормално се свързва със стопляне на температурата на океанската повърхнина в централната и източната част на тропическия Тихи океан.

Според Световната метеорологична организация към Организация на обединените нации явлението, което може да продължи сред 9 и 12 месеца, е почнало през юли.

Индексът на цените на захарта на ФАО се покачва към този момент два поредни месеца заради възходящите опасения за по-ограничени вероятности за международното предложение през сезон 2023-2024 година

" Това отразява основно ранните прогнози, сочещи спад на производството в основните производители на захар - Тайланд и Индия, заради по-сухите от естественото метеорологични условия, свързани с преобладаващото събитие Ел Ниньо ", съобщи ФАО. " По-високите интернационалните цени на суровия нефт също способстваха за нарастването на международните цени на захартa.

Какво е ситуацията у нас

Тенденцията към момента не е достигнала до българския пазар. Според данните, които се наблюдават от Държавната комисия по стоковите тържища и борси у нас захарта към 1 октомври е с идентична цена от миналата седмица - 2,43 лева за кг на едро.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР