До началото на Световното първенство по футбол остава около година,

...
До началото на Световното първенство по футбол остава около година,
Коментари Харесай

Затваряме поредния цикъл от световните квалификации, но как ще приключи турнирът в Европа?

До началото на Световното състезание по футбол остава към година, което значи, че навлизаме във финалния стадий на квалификациите.

Зона „ Европа “ ще изигра последните си мачове от груповата фаза, с цел да подсигури 13-те си представителя на шампионата в Катар. България към този момент изгуби и теоретични шансове за класиране, само че тимът ни може да изиграе роля за упоритостите на Швейцария след седмица.

Кои тимове към този момент се класираха?

Дания се трансформира в първия сигурен участник, откакто опустоши всичко по пътя си в Група F. „ Червения динамит “ завоюва и 8-те си мача досега против Шотландия, Израел, Австрия, Фарьорските острови и Молдова. Оттук насетне тимът може да си разреши да опитва в последните два кръга.

Германия съблюдава традицията постоянно да е един от първите на международните финали, без значение от провалянето против Република Северна Македония през март. „ Бундестима “ все пак има внушителните 8 точки преднина на върха в Група J.

Как се дефинират плейофите?

Плейофната фаза в Европа ще се организира сред 24-29 март 2022 година, като присъединяване ще вземат 12 тима. 10 от тях ще бъдат тимовете, финиширали на второ място в груповата фаза, а останалите 2 ще бъдат избрани от двата най-хубави тима от Лигата на Нациите, които не са съумели да се класират непосредствено за Мондиала и са отвън упоменатите 10 в тази фаза.

След това чоп ще дефинира три потока от по 4 тима. Квалификантите ще би трябвало да завоюват два мача, с цел да отстраняват съперниците от своя поток, до момента в който най-после трите най-хубави тима не попълнят квотата от Европа за Световното.

Къде интригата е най-сериозна в групите?

Група А се обрисува да е извънредно завладяваща, тъй като борбата на върха се заформи сред отборите на Сърбия и Португалия. Западните ни съседи понастоящем са с точка задатък, само че и мач повече пред тима на Кристияно Роналдо. Португалците гостуват на Ейре след два дни, само че даже да завоюват, ще би трябвало да одобряват сърбите в Лисабон на 14 ноември в директен спор за първата позиция.

Ситуацията в Група B е доста сходна, тъй като Швеция и Испания ги разделят единствено 2 точки. Интригата обаче се заплита още повече, тъй като Гърция към момента не се е отказала от фантазията си. „ Елините “ имат две семейства до края на цикъла, като едното е против Испания, а другото против Косово. В случай, че завоюват против „ Ла Фурия “, футболната драма ще бъде обезпечена в последния кръг, когато съставът на Луис Енрике приема този на Ян Андерсон.

В групата на българите Италия и Швейцария предстоящо ще се борят до последна кръв. На 12 ноември двете народи ще се срещнат в Рим, като досега активът им е идентичен. Но, какъвто и да е изходът от този мач, последният кръг ще бъде също толкоз забавен. „ Скуадрата “ гостува на Северна Ирландия, а „ часовникарите “ ще одобряват родните национали.

Световният първенец Франция може и все още да заема първата позиция в Група D, само че мястото на „ петлите “ в Катар въобще не е обезпечено. Украйна може и да има цели 6 равенства досега, само че при триумф над Босна и Херцеговина може да тормози окуражените финландци, които при две победи могат да оглавят таблицата. Но първо би трябвало да съберат 3 точки от Зеница и по-късно в Хелзинки да повторят подвига на „ българските лъвове “ от 1993 година, когато „ петлите “ отстъпиха на Стоичков и компания в една от най-големите драми в историята на квалификациите.

Белгия наподобява единственият любимец, който на процедура е сигурен участник на международните финали, само че теоретично отборът би трябвало да изигра оставащите си мачове. „ Червените дяволи “ имат 16 точки и единствено знамение би помогнало на Уелс да ги изпревари, без значение от обстоятелството, че имат пряк мач между тях. Все отново 5 точки задатък и домакинство на Естония се обрисуват като фиктивен минус. Чехия пък ще стиска палци „ драконите “ да не завоюват нито точка до края, с цел да се доберат до плейофите.

Нидерландия направи сама живота си сложен в Група G със загубата още в първия кръг от Турция. Сега „ лалетата “ са принудени да търсят наложителна победа в Подгорица против Черна гора, с цел да си подсигурят едно от първите две места, а след седмица ще би трябвало да реши всички в директен конфликт с Норвегия. Турците също не са се отказали от задачата си, само че за тяхно страдание, не държат ориста напълно в свои ръце.

Русия и Хърватска имат единствено един спор в своята група и той е кой от двата отбора ще се класира непосредствено за Мондиала. Те даже имат директна среща между тях в Сплит след равенството между тях през септември. Всеки от тях по този начин или другояче би бил измежду любимците даже на възможен плейоф.

Англия също ще дочака последните си мачове със успокоение. „ Трите лъва “ имат 3 точки задатък пред Полша и 6 пред Албания, като точно против „ орлите “ може да си подсигуряват първата позиция. Но в най-лошия случай, Гарет Саутгейт ще заведе играчите си до Серавале за финален мач със Сан Марино. И въпреки „ островитяните “ да са симпатични, в исторически проект те се борят за точка или две в хода на целия си квалификационен цикъл, а в сегашния към момента нямат такава. „ Дружина полска “ също държи ситуацията под надзор, макар че има да се изправя против обичайно рисковата Унгария.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР