До началото на 2023-та година новите пенсионери ще имат право

...
До началото на 2023-та година новите пенсионери ще имат право
Коментари Харесай

Парламентът реши за формулата за пенсиите, ето как ще се изчисляват

До началото на 2023-та година новите пенсионери ще имат право на избор по коя формула да се пресмята пенсията им - по остарялата или по влязлата в действие от началото на тази година. Това реши Народното събрание, като одобри дефинитивно измененията в Кодекса за обществено обезпечаване.
Поправките бяха признати с консенсус, като за тях гласоподаваха 102-ма депутати. Според текстовете хората, които желаят пресмятане на пенсията по старите правила, ще попълнят специфичен раздел от формуляра за пенсиониране, в който ще показват това свое предпочитание, а Националният застрахователен институт ще пресмята пенсията и по двата разновидността и ще отпуска по-благоприятния за индивида размер.
За тези, които към този момент са подали заявки за пенсиониране от началото на тази година, ще има опция да изберат пресмятане по остарялата формула в период от 6 месеца след влизането в действие на поправките.
„ Предложението, което вършим с сътрудниците и законопроектът, който е препоръчан на вашето внимание, на процедура тушира напрежението, което беше основано след Нова година по отношение на новия метод на пресмятане на самостоятелния коефициент, при който метод влизаха само и единствено годините след 1 януари 2001 година до датата на пенсиониране. Така че, на процедура никой няма да бъде ощетен. При изчисляването на размера на пенсията всички български жители, на които им следва да бъдат пенсионирани през тази и през идващите години, би трябвало да бъдат спокойни, че няма да им се понижи размерът на пенсията ", съобщи ръководителят на обществената комисия в Народното събрание Хасан Адемов преди гласуването на измененията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР