До момента за лечение на болни от COVID-19 са похарчени

...
До момента за лечение на болни от COVID-19 са похарчени
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК отчете 4,453 млн. лева за лечение на болни от COVID-19

До момента за лекуване на заболели от COVID-19 са изхарчени 4, 453 млн. лв.. Това разгласи проф. Петко Салчев, шеф на НЗОК, пред Българска национална телевизия.

Той увери, че към този момент съвсем всички лечебни заведения са възстановили работата си в естествен режим.

" Проблем все още остава в денталната медицина, където има спад с към 30% ", сподели той и добави, че финансирането в НЗОК е задоволително и пари има, само че те би трябвало да се харчат рационално в интервал на пандемия.

" Към момента Касата се разплаща по график с лечебните заведения и няма недоволства. Един пациент приблизително коства на НЗОК към 1200 лева при престой към 10 дни и по тази причина са вдигнати клиничните пътеки ", добави той и разясни, че все още не е необходим ремонт на бюджета на Здравната каса.

Болниците към този момент съвсем са възстановили естествената си работата. За последните месеци понижението на размера активност е към 2,6-3% в болничната помощ. В извънболничната е към 4% е по-нисък размера. Проблемът остава в денталната медицина, където към момента се движат в границите на 30% по-нисък размер.

" Финансирането, което има в НЗОК, е задоволително, с цел да се посрещне пандемия като грипната през есента, стига да се харчи рационално. Бюджетите на лечебните заведения са разнообразни, само че се движат в границите на плануваното. Там, където лечебните заведения са затруднени, тъй като има отдръпване на пациенти, ние доплащаме до 85%, а там, където е естествена активността, плащаме това, което са изработили ", сподели още той.

По клинични пътеки са минали 4 800 пациенти, а по клинични процедури - 414 пациенти. Това са директни заплащания за пациенти, които са приети в болница.

" Плащаме по 2300-2500 PCR теста дневно, когато РЗИ реши да се вършат такива по отношение на противоепидемичната конюнктура. По няколко посоки можем да заплатим такива проби. Имаме фиксираност - 60 лв. за PCR, като в сумата е включена цената на самия тест и труда ", съобщи Салчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР