До момента във Варненско има между 60 и 70 опита

...
До момента във Варненско има между 60 и 70 опита
Коментари Харесай

Между 60 и 70 опита за самоубийства във Варненско oт началото на годината

До момента във Варненско има сред 60 и 70 опита за самоубийства, като от тях 2% са съдбовни. 70% от всички случаи са с дами.

" Наскоро имахме смъртен случай на 76-годишна с трайни суицидни желание, с меланхолия, която погълнала към 800 таблетки. За страдание, макар диализата, не можахме да я спасим. Доста време е стояла в дома си и късно са я разкрили. Така, че имаме и несполучливи опити, само че процентът е доста дребен.

Освен това, алкохолиците с продължителен алкохолизъм са доста склони да вършат опити за самоубийство с метилов алкохол " разяснява във връзка Световният ден за предварителна защита на самоубийствата шефката на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна, проф. доктор Снежа Златева.

„ Инициативата за отбелязване на тази дата е на Световната здравна организация. Целта е повишение на публичната осведоменост и основаване на политики за предварителна защита. Тази битка, обвързвана със самоубийствата се прави, тъй като най-малко в 80% от случаите могат да бъдат предотвратени.

В Клиниката по токсикология лекуваме опитите за самоубийство, които са най-много с лекарства, само че дружно с това и с пестициди, битови препарати и други. Поради тази причина от 2009 година, осъзнавайки какъв брой е съществено ситуацията, общинската дирекция „ Превенции “ ни подкрепя в превантивна стратегия, която се състои в това, че се съветват околните на пациентите в месеца след острото отравяне.

Обикновено това е интервалът, в който човек, направил опит за самоубийство, е податлив да го повтори “, разяснява експертът. Всеки втори, направил опит за самоубийство във Варненско, е на възраст сред 36 и 65 години. Непълнолетните са 9 %, а на възрастните хора над 65 година - 11,4%.

„ От 2009 година насам ние сме лекували общо над 1080 индивида, като по тази стратегия сме съветвали 830 пациента и малко над 260 родители. Успоредно с това сме провели и доста образования с разнообразни преподаватели в учебно заведение, педагогичен съветници, с служащи в обществени заведения.

Като цяло работим с доста неправителствени организации, а нашите психолози оказват помощ и поддръжка на всички, като даже посещават в домовете им, когато индивидът направил опит за самоубийство, не желае да комуникира нито с психолог или психиатър. Затова е извънредно значимо да се окаже действителна помощ на тези хора “, сподели още проф. Златева.

Според нея, след 2010 година като цяло опитите за самоубийства във Варненско понижават и са към 100 годишно, с наклонност към смъкване. Преди това те са били двойно повече. Голяма част от опитите за прекосяване в отвъдното са осъществени със свръхдоза медикаменти против меланхолия, сърдечно-съдови болести и успокоителни. Не са малко случаите на самоубийства и от Аспарухов мост.

Според черната статистика, това е най-предпочитаното място за самоубийства в страната. От моста се хвърлят сред 60 и 80 души годишно. За съпоставяне, от моста Голдън гейт в Сан Франциско скачат по към 40 души. Там управляващите взеха решение да вложат милиони долари в защитни мрежи, с цел да се преборят с отрицателната наклонност. В нашата морска столица няма такива проекти.

Твърде постоянно съдбовните произшествия във Варна се струпват по 5-6 на седмица. Експертите настояват, че когато се заяви информация за едно самоубийство, нормално следват още няколко. Зачестилите случаи карат варненци да са извънредно деликатни, когато минават по Аспаруховия мост.

Шофьори подават сигнали и при най-малкото подозрение за опит за самоубийство. Въпреки големия брой самоубийства от Аспарухов мост, полицията съумява да разубеди не дребна част от опитващите да приключат с живота си там. Около 40 такива опита се предотвратяват на година.

От началото на тази годината формираните досъдебни производства за самоубийства във Варна са 105. Голяма част от делата касаят естествена гибел или гибел в резултат на заболяване, само че се образуват по същия текст от Наказателния кодекс, защото постоянно няма очевидци, прецизираха от ВРС.

Често на живота си протягат ръка пациенти с психологични болести. В практиката има случаи и на хора, които не желаят гибелта си, а посредством опит за отнемането му сигнализират за своята меланхолия, беззащитност и паника. Това е методът, по който те приканват околните си да им извърнат внимание.

Самият акт на самоубийството се обмисля авансово от жертвата. Затова би трябвало да се обръща задоволително внимание на близки, на които им минават неприятни мисли през главата, предизвестяват експертите. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР