До момента нямаме индикации от руската страна за арбитраж, заяви

...
До момента нямаме индикации от руската страна за арбитраж, заяви
Коментари Харесай

Росен Христов: Предишните управляващи са направили повече за Русия, отколкото всички други

До момента нямаме индикации от съветската страна за арбитраж, съобщи служебният министър на енергетиката

Какво е решението на високите цени на газа в Чирен? Вече се изготвя стратегия за обезщетения, а към този момент има и образувана работна група.

" Работната група занапред стартира да работи. Договорено беше сред Министерството на енергетиката и заинтригуваните страни да работим по проблема, защото въпросът е доста сериозен. В момента Чирен е цялостен на към 85% с газ, който е двойно по-скъп като пазарна цена. Ние го държим в Чирен, само че и това е проблем, тъй като нарушаваме естествения цикъл на газохранилището ", сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов в студиото на " Денят ON AIR ".

По думите му газът може да бъде арестуван до идващия сезон.

" Така или другояче става въпрос за цената. Там са затворени доста оборотни средства както на държавната компания " Булгаргаз ", по този начин и на частни компании. Очаквам до няколко седмици работната група, която е от специалисти на Министерството на енергетиката, да излезе с градивно решение. И при всички положения ще търсим утвърждение от Европейската комисия, по-късно би трябвало да вземем решение и от Народното събрание ", разясни Христов в ефира на.

Министърът напомни, че бюджетът и обезщетенията се утвърждават с решение на Народното събрание: " Има много работа, до момента в който оформим работеща скица и утвърждение от Европейска комисия. "

Попитан дали е ясно какъв брой пари сме изгубили от по-скъпия газ, който е купуван и бил ли е съветски, той отговори по този начин: " При всички положения приказваме за милиони. Договорът на доставките от " Газпром " не е заместен с неруски газ. Периодът от април до август, когато сменихме управлението, има над 30 доставки на синьо гориво, за които предходните ръководещи не са изискали нито един документ за генезис. Голяма част от него е бил с съветски генезис. Отговорност на министъра е да управлява всички енергийни сдружения. "

" Вижда се доста ясно, че една компания доста прозорливо резервира слотове в Гърция преди да се прекъсне контракта с " Газпром ". Става въпрос за няколко седмици по-рано, в случай, че до този миг България е задоволена с газ от дълготрайните си контракти. Много забавно по какъв начин една компания планува, че след няколко седмици ще има потребност от слотове и такива доставки. Има над какво хората да се замислят ", добави Росен Христов.

Служебният министър на енергетиката бе безапелационен, че при връзката с " Газпром Експорт " не става въпрос за арбитраж или за неустойки по клаузата " вземи или заплати ".

" Става въпрос за относително дребни суми, които са дължими по фактура за снабдяване. Нищо общо с милионите, които биха били обект на арбитраж. До момента нямаме индикации от съветската страна за подобен. Ние се готвим, работим с адвокати по две посоки. Едното е разбор и опциите при евентуален арбитраж, другото е разбор на вероятни наши искания към Руската федерация, които бихме могли да предявим ", показа още той.

" Ако създадем един разбор - предходните ръководещи са създали повече за Русия, в сравнение с всички други взети дружно. Те продължиха да купуват съветски газ, само че през медиатори, продължиха да доставят свежо нуклеарно гориво от Русия. И в случай че това не е задоволително - подписаха съглашение с " Джемкорп " - компания, която е с потвърдени съветски капитали и съветски ползи. Аз пъдя ползите на България ", акцентира министър Христов.

От думите му стана ясно, че в действителност в Европа " Джемкорп " нямат нито един финансиран подготвен енергиен план.

" Непонятно ми е по какъв начин сключваме подобен огромен контракт с компания като " Джемкорп ". Материали са показани на разследване и прокуратура. Нека способените органи да решат дали има някакви непознати нарушавания и ползи. За мен от бизнес и енергийна позиция е безпричинно ", безапелационен бе той.

Енергийният министър счита, че след време целият свят ще спре да употребява въглища за произвеждане на електрическа енергия.

" Няма по какъв начин до 2025-2026 година да затворим ТЕЦ-овете, без да има сериозен ущърб за енергетиката и за стопанската система за страната. След 2030 година въглищните централи стартират да губят конкурентоспособност. Много страни са вносители на електрическа енергия, само че въпросът е на каква цена и с какви опасности ", съобщи още Христов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР