До момента новата комбинация е открита във Франция, Холандия и

...
До момента новата комбинация е открита във Франция, Холандия и
Коментари Харесай

Нали не мислите, че Koвид си е отишъл? Гответе се за делтакpoн

До момента новата композиция е открита във Франция, Холандия и Дания, а също и в Съединени американски щати

За съществуването на Делтакрон беше обявено още при започване на 2022 година Новината пристигна на 7 януари, когато вирусологът Леонидис Кострикис от Университета в Никозия, Кипър, разгласи по локална телевизия, че неговият екип е разпознал няколко генома на SARS-CoV-2, които съдържат разновидности на Делта и Омикрон.

Коронавирусите, в това число причинителят на COVID-19, имат инструмент (ензим), който прави допустимо протичането на така наречен рекомбинация. Това значи, че когато една и съща клетка бъде инфектирана с два разнообразни коронавирусни разновидността, полученото поколение може да комбинира гени и на двамата „ родители “.

Смята се, че този механизъм способства за възникването на нови коронавируси в прилепите, за които знаем, че може да съжителстват с разнообразни (корона)вируси. Установено е, че рекомбинация може да протече и при хората. Според обява в списание Virus Evolution от септември 2021 година за първата година от пандемията най-вече 0,2–2,5 % от циркулиращите вируси в Съединени американски щати и Обединеното кралство са били рекомбинантни. Не е изключено геномната рекомбинация сред разнообразни разновидности да способства за вирулентността на SARS-CoV-2 и тежестта на COVID-19 и може да ни изправи пред спомагателни провокации във връзка с прилаганите сега режими на лекуване и противопоставяне. Ето за какво не е учудващо, че известието на доктор Кострикис беше посрещнато с огромен интерес в научния свят, предизвиквайки оживена полемика.

Много експерти заявиха в обществените мрежи и пред пресата, че обявеният от екипа му Делтакрон не е резултат на рекомбинация, а по-скоро е получен от замърсяване в лабораторията.

Списание Nature също посвети обява на тематиката. Изясняването на въпроса продължава. Междувременно преди дни СЗО удостовери откриването на Делтамикрон или Делтакрон, който комбинира разновидности от Делта и Омикрон. Какво знаем за него?

До момента новата композиция е открита във Франция, Холандия и Дания, а също и в Съединени американски щати. Публикациите към момента не са рецензирани. На брифинг на СЗО на 9 март отговорникът на организацията за COVID-19 доктор Мария ван Керхове заяви, че не е видяна смяна в епидемиологията на този рекомбинантен вирус.

Няма данни за смяна в тежестта на клиничната картина. Да не забравяме обаче, че броят на докладваните случаи е доста дребен и не разрешава дефинитивни изводи. В ход са и други изследвания. А при дейната циркулация на Омикрон и Делта, възникването на сходни рекомбинантни вируси напълно не е ненадейно.

*Проф. Радостина Александрова, доктор по вирусология към БАН за вестник „ Монитор “


Инфо: flagman

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР