До момента има консенсус от граждански организации, изборна администрация и

...
До момента има консенсус от граждански организации, изборна администрация и
Коментари Харесай

Радев: Изпълнителната власт абдикира от въпроса с машинното гласуване


До момента има консенсус от цивилен организации, изборна администрация и партии, че би трябвало да има законови промени, които да подсигуряват правото на глас на българите под карантина и в изолираност. Трябва да има ясно написан здравен протокол и от него да са ясни здравните параметри освен в деня на изборите, само че и за една дейна и ефикасна предизборна акция, сподели още Радев.

Държавният глава още веднъж напомни за доста настоявания за въвеждането на опцията за отдалечен избор, да вземем за пример по пощата, което ще подсигурява правото на избор и на българите зад граница.

Изцяло споделяме терзанието, че изборите ще бъдат в особена среда. От друга страна ние имаме терзанието, че ГЕРБ и Борисов ще се опитат да ги създадат в някаква степен обичайни, пазаруването на гласове, с насилствения административен избор, с корпоративния избор, каквито образци сме имали, в това число показвани и по малките екрани. Основната грижа, несъмнено, е за здравето на хората, уточни от своя страна водачът на АБВ Румен Петков, представен от БГНЕС.

Според него не би трябвало да има избори в края на март, а допустимата дата за тях е в средата на май месец.

Всички политически партии да имат свои наблюдаващи в Централната изборна комисия (ЦИК) и „ Информационно обслужване “, предложи пък водачът на партия МИР Симеон Славчев. Той настоя за необятна осведомителна национална акция за машинното гласоподаване, тъй като единствено всеобщото машинно гласоподаване ще минимизира опитите за операции на вота. За Симеон Славчев обаче, решението на болшинството в Народното събрание на идните избори да има и машинен избор, и обичайни хартиени бюлетини е „ опит за всяване на безпорядък “ в процеса.

От партията настояха още за наложително видеонаблюдение, само че на целия избирателен развой, а освен на момента с броене на бюлетините и попълването на протоколите. От политическата мощ повдигнаха и въпроса с образованието на членовете на секции в интервала на пандемия, осъществявано от ЦИК, както и показаха поддръжка за предложенията за гласоподаване по пощата.

„ Политическа партия МИР предлага да се сътвори народен щаб за почтени избори, в който да влязат всички политически партии, които заявяват, че са за почтени избори, представителите на ЦИК, както и на всички институции, виновни за изборния развой. Това ще разреши по-правилното съгласуване на изборния развой и контрола върху него “, предложи още Славчев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР