До месец юни трябва да стартира фериботна връзка между Русе

...
До месец юни трябва да стартира фериботна връзка между Русе
Коментари Харесай

Фериботна връзка Русе-Гюргево трябва да заработи през юни

До месец юни би трябвало да започва фериботна връзка сред Русе и Гюргево, която ще има за цел да облекчи трафика през " Дунав мост ". Това е една от тематиките, които са били обсъждани на срещата сред транспортният министър Николай Събев, районният министър Гроздан Караджов и Сорин Гриндяну, министър на превоза и инфраструктурата в северната ни съседка.

Фериботната линия ще има потенциал да разтовари трафика, изключително през летните месеци ", акцентира Събев.

Той добави, че " Дунав мост " сега може да поема до 1500 пътни транспортни средства на ден в една посока, а фериботната връзка ще може да поема още към 600. Това е съвсем 30% нарастване на потенциала на граничния пункт.

Предвижда се фериботната връзка да разполага с буферен паркинг, тъй че да няма тапи от коли.

През март се чака да бъде подписан правилник сред транспортните министри на двете страни, в който ще залегнат ограничения за улеснен режим на прекосяване през " Дунав мост ". Събев посочи, че ще се работи в посока оптимално евакуиране на службите, които нямат отношение към граничния преход, отвън зоната му. Така не би трябвало да има спрели товарни камиони на самия мост.

Регламентите, които ще създадем през март, уповавам се, да влязат в действие през май или април. Ако те работят добре, ще ги използван и за Видин-Калафат ", посочи Събев.

Регионалното министерство приготвя механически план за ремонт на „ Дунав мост “, който ще бъде изработен от българска страна. През 2018 година подобен ремонт е осъществен от румънска страна. Проектирането ще завърши през май месец, а по-късно ще бъде разгласен конкурс за избор на реализатор по Закон за обществените поръчки.

Надяваме се през тази година да стартира ремонтът и да приключи напролет на идната “, разяснява районният министър Караджов.

Относно автомагистралата „ Русе-Велико Търново “, той съобщи, че търгът е извършен в края на 2020 г, а офертите са отворени през януари 2021 година До момента обаче не е ясно коя ще е началната точка на автомагистралата.

Да си го кажа както си е – към днешна дата нямаме изясненост коя е стартовата точка на автомагистралата. Разговорите, които през днешния ден започнахме, ще покажат коя ще е тя. Където е стопански преференциална, началната точка ще е там “, изясни Караджов.

Той добави още, че коридорът Букурещ-Русе-Велико Търново и връзката с автомагистрала „ Хемус”, през която се минава, е извънредно значим трансграничен кулоар. Бъдещата автомагистралата ще минава през Стара планина, ще пресича „ Тракия” и „ Марица” и ще стига до гръцката граница при Маказа.

Това го прави същински трансграничен кулоар сред Румъния, България и Гърция”, съобщи Караджов.

Именно поради това българските министри считат, че транспортните коридори, от които ще са част инфраструктурните планове, могат да бъдат финансирани по стратегия Connecting Europe.
Мостовете още веднъж излизат на дневен ред
Двете страни са препотвърдили проектите, заложени в Меморандума за съдействие от 2019 година Българските министри са настояли на дневен ред да останат настоящи договарянията за пет моста по р. Дунав. Работна група сред двете страни би трябвало да изследва кои са 5-те най-хубави точки за тях.

Припомняме, че преди няколко седмици Събев съобщи, че има по-скромни проекти – да бъде построен един мост в границите на неговия мандат.

Програмата Fast Danube също е била тематика на диалог, а двете страни са се договорили за по-интензивни дейности в посока на това р. Дунав да стане целогодишен транспортен кулоар. Събев съобщи, че румънската страна не е била удовлетворена от работата по програмата до момента.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР