До месец ще бъде създадено звено за мониторинг и анализ

...
До месец ще бъде създадено звено за мониторинг и анализ
Коментари Харесай

Специално звено ще следи съдържанието на медии и социални мрежи

До месец ще бъде основано звено за мониторинг и разбор на това какво се случва в обществените мрежи и медиите. Това изясни министърът на електронното ръководство Божидар Божанов пред депутатите от парламентарната вътрешна комисия в сряда. Депутатите обсъждаха как страната се провежда за противопоставяне на подправените вести, прокарвани през обществените мрежи.

Божанов уточни пред депутатите, че все още няма държавен орган, който да има експлицитни пълномощия по тази тематика. " Министерство на електронно ръководство по линия на осведомителното общество и киберсигурността припозна в плана за организационен устав, че това е тематика, в която може да има опция да прави политики. Те са главно законодателни начинания и някакви по-меки ограничения несъмнено, министерството няма силова роля ", сподели Божанов, представен от БГНЕС. " Трябва да уточня, с цел да няма всякакви тълкования - не става въпрос министерството да следи един или различен човек какво поства или една или друга група какво написа, тъй като това още веднъж би се трансформирало в някакъв наказателен уред. Идеята е да следи трендове, да следи разпространяване на избрани разкази - по какъв начин те текат във времето, по кое време се ускоряват, по кое време отслабват, да ги свързва със събития в действителния свят и да дава на министерствата отчети за тематики, които са свързани с тяхното поле на подготвеност ", уточни министърът.

По думите на Божанов главният канал за дезинформация у нас е " Facebook ". Сред другите ограничения, които ръководеното от Божанов министерство планува, е образование по медийна просветеност за държавната администрация, което ще стартира напълно скоро, оповестява и. 

" Много е сензитивна тематиката за дезинформацията и главните способи, които считаме, че би трябвало да се ползват, са неотложно оборване на открита дезинформация посредством изнасяне на обстоятелства от способен държавен орган и навременно показване на информация за развиване на такива процеси, в които има опити за показване на дезинформация ", разяснява в комисията Виолета Андреева, шеф на дирекция " Информационна сигурност " в ДАНС.

Председателят на комисията Атанас Атанасов ( " Демократична България " ) предложи да се работи точно, с цел да не се вкара цензура. Калин Иванов (ПП) съобщи, че е проблем че обстоятелството, че някои уеб сайтове разгласяват подправени вести, не е криминализирано. " Превенцията е хубаво нещо, само че би трябвало да има и последици, тъй като тези сайтчета ще си никнат ", сподели Иванов, който даде образец с вест за това по какъв начин е имало гърмеж на български транспортен съд в Азовско море и всички на борда са починали. По думите му хората, които поддържат тези уеб сайтове, би трябвало да бъдат открити и ограничени. Подобна теза застъпи и Петър Петров от " Възраждане ", съгласно когото държавата би трябвало да има механизъм, по който да смъква уеб сайтове, които разгласяват дезинформация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР