До края на установения срок – 1 юли, в Общински

...
До края на установения срок – 1 юли, в Общински
Коментари Харесай

Да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин“ доц. Злати Златев предлагат старозагорски общественици и творци 

До края на открития период – 1 юли, в Общински съвет Стара Загора е получена единствено една номинация за оценката „ Почетен жител “ за 2022 година. Тя е за почитане посмъртно с почетното звание доцент Злати Златев. Емблематичният създател умря през декември месец предходната година. Инициатори на номинацията са Съюзът на българските художници и представителството им в Стара Загора, както и Дружество на писателите и Фондация „ Космос – Димитър Брацов “. Кандидатурата е подкрепена с подписите на десетки художници, писатели, общественици и публицисти.

„ Доц. Злати Златев е персона със значимо публично наличие, съдействал с живота и делото си за развиването на културата и образованието в страната ни и популяризирането на духовните и морални полезности на града ни “, написа в претекстовете си за предлагането Милен Алагенски, ръководител на Съюза на българските художници в Стара Загора.

Доц. Злати Златев приключва графика във ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ в класа на доцент Иван Маринов. Има над 40 независими изложения в страната и чужбина, катонегови произведения са владеене на Националната художествена изложба София, градските художествени галерии в Стара Загора, Габрово, Добрич, Пазарджик, Бургас и Пловдив. Картините му са в частни сбирки вДетройт, Виена, Самара, Одрин, както и в редица частни колекционери и другари в България. Участвал е в международни изложения от ранга на INtergrafikBerlin, изложения в Англия, Кипър, Русия и Полша.

Членува в Съюза на българските художници от 1982г., а в интервала 2015- 2019г. е ръководител на Представителството на СБХ в Стара Загора. Под негово управление са основани редица нови културни конгреси и изложения – „ Рисунка и дребна пластика “, „ Графичен конгрес Стара Загора “ – национална галерия, „ Дигиталното в изкуството “. Възстановява живописния пленер „ Дружба “ и го прави още веднъж интернационален.

През 1990г. пази академична служба, хабилитиран доцент – преподава в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ (1993-1997), в Бургаския университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ (1992-2012) и Тракийския Университет – Стара Загора (1977- 2007). Ръководител е на катедра „ Предучилищно и начално обучение “ (1994-2000) и зам.-директор наПедагогическия факултет към ТрУ – Стара Загора (ДИПКУ – 2000-2002).

Илюстратор е на редица книги на старозагорски поети и писатели, измежду които Таньо Клисуров – притежател на званието „ Почетен жител на Стара Загора “, и Йордан Стоев.

През годините доцент Злати Златев е притежател на разнообразни награди – Орден „ Св. Св. Кирил и Методий “ II-ра степен за преподавателско-методическа работа от министерството на образованието, Орден „ Св. Св. Кирил и Методий “ I-ва степен за креативна активност от СБХ и други.

Отличието „ Почетен жител на Стара Загора “ се присъжда с решение на Общински съвет – по процедурата, планувана в Наредбата за премиите и оценките. Връчва се по време на общоградското честване на Празника на града – 5 октомври.

Мотивите към предлагането са налични на формалния уебсайт на Община Стара Загора в секция Обявления на Общински съвет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР