До края на седмицата в лабораториите у нас освен познатите

...
До края на седмицата в лабораториите у нас освен познатите
Коментари Харесай

Комбинирани тестове за грип и COVID-19 ще дават резултат за 15 минути

До края на седмицата в лабораториите у нас с изключение на познатите до момента проби ще има и комбинирани бързи проби за грип и. Така при съществуване на признаци за към 15 минути пациентите по-лесно ще схващат дали са носители на COVID-19 или са заболели от грип, оповестява Българска национална телевизия. Тъй като бързите проби обаче не са 100% надеждни, лекарите предлагат възможният позитивен резултат да се удостовери с PCR тест.
Два обособени теста – за ковид и за грип, и два пъти взимане на носен секрет. Такава е обстановката все още. До края на седмицата обаче с композиция от двата теста и единствено една проба подозренията при пациентите ще изчезнат. Според доктор Благовеста Пенчева, медицински шеф на столична лаборатория, сходни проби биха били потребни в кабинетите на персоналните лекари, с цел да се ориентират, когато имат съмнение.
 Ще се употребяват комбинирани PCR проби за COVID-19 и есенните грипове Ще се употребяват комбинирани PCR проби за COVID-19 и есенните грипове
" И сега в столичното РЗИ се вкарват протоколите в PCR лабораторията на комбинирани PCR проби за COVID-19, грип А и грип Б ", о...
Доктор Гергана Николова обаче е на противоположното мнение – безапелационна е, че тестванията би трябвало да се вършат в клинични лаборатории, а не в болнични кабинети. “Лекарските кабинети, особено нашите кабинети не са мястото, където ние можем да взимаме гърлени тайни, да създаваме проби и в същото време тези пациенти, които са съмнителни и за които ние сме сложили въпросителната, че това може да е ковид, да седят в чакалнята и вие виждате извън, където са чакалните на още 10 индивида, къде да ги сложа тези хора, за които аз считам, че с COVID-19 и те стоят извън половин час “, споделя тя.
А с цел да се ограничи разпространяването на COVID-19, общопрактикуващите лекари упорстват да се вкара издаването на посоки по електронен път. При първите признаци, присъщи за ковид и позвъняване към персоналния доктор, в което описваме положението си, той ни издава електронно направление за PCR тест. Така няма да се постанова пациентите да стоят пред кабинетите, където да контактуват с останалите. “Идеята е следната: както и сега съществува осведомителна система, където ние получаваме информация на мейлите си, за това, че този пациент е карантиниран, че различен е болен, кои са контактните и по този начин, нали... Имаме тази система, да можем да връщаме назад информация в тази система пък ние, въпреки това, че пациентът Иванов с това ЕГН е подозрителен за това, че има ковид зараза и че би трябвало да му се направи тест “, споделя доктор Гергана Николова. Според нея пациентите с остри респираторни болести ще се усилят с настъпването на есенно-зимният сезон и точно по тази причина е значимо да се мисли в тази посока.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР