"До края на пропастта и обратно" - под това мото

...
"До края на пропастта и обратно" - под това мото
Коментари Харесай

До ръба и обратно: пет извода от Мюнхенската конференция за сигурност

"До края на пропастта и назад " - под това мото Мюнхенската конференция по сигурността разиска обстановката в света.

Тазгодишният 54-и подред конгрес с присъединяване на към 20 държавни и държавни ръководители и близо 80 министри на защитата и външните работи се организира в хотел "Байришер хоф " в баварската столица.

Основни тематики бяха връзките сред Европейски Съюз, Съединени американски щати и Русия, европейската защита, обстановката в Близкия изток и на Корейския полуостров.

Разберете пет значими неща, които се случиха тази година на тридневния конгрес.

1. Напрежението сред Германия и Турция няма да затихне

Отношенията сред Берлин и Анкара не са положителни от години. По-сериозните търкания започнаха още през 2016, когато Ердоган изиска правосъдно гонене против немски комедиант, а по-късно Германия гласоподава да се признае арменския геноцид. Когато се случи опитът за прелом в Турция, Меркел избегна да го „ осъди достатъчно” и след това немското държавно управление остро разкритикува репресиите на Ердоган против опозицията, арестите на публицисти, уволненията на учители и прочие

Миналата година напрежението още повече ескалира, когато турската полиция задържа немския публицист Дениз Юксел който беше освободен едвам преди няколко дни, година след ареста, на което Германия отговори като забрани пропагандата за референдума на Ердоган на своя територия. В края на 2017 връзките на страните започнаха да наподобяват непоправими, когато Ердоган прикани турците в Германия да гласоподават срещу Меркел, а тя се разгласи за преустановяване на договарянията с Германия за участие в Европейски Съюз.
 Ангела Меркел и Реджеп Ердоган Ангела Меркел и Реджеп Ердоган
Освобождаването на Дениз Юксел бе тематика на парещ спор в първия ден на конференцията. Върхът беше доближат, когато немският политик от Зелената партия, Чем Йоздемир, се оказа в един и същи хотел с Бинали Йълдъръм и трябваше да изиска полицейски конвой, поради извънредно недружелюбното държание на турските телохранители. Йоздемир по-късно приказва пред медиите във връзка нарушаването на свободата на словото в Турция.

Съвместими ли са Ислямът и Западът

Борисов би трябвало да остане индивидът на Меркел, а не тежката артилерия на Ердоган

2. Недоверието сред Германия и Съединени американски щати пораства

Германският външен министър, Зигмар Габриел, сподели по време на конференцията, че „ Германия е научила доста за свободата и демокрацията от Америка, само че това не е Америка, която ние познаваме”. Хладните германско-американски връзки даже бяха иронично подчертани от полския министър председател Матеуш Моравецки, който другояче по напълно различен мотив цитира изследване на АРД от края на предходната година, съгласно което немското общество има повече доверие на Русия, в сравнение с Съединени американски щати.

Йълдъръм: „ Османски пестник “ значи война

3. Себастиан Курц се нарежда в групата Вишеградската четворка

Както и се очакваше, новият министър-председател на Австрия акцентира на сигурността на европейските граници: „ Ако най-сетне имаме съответна отбрана на външните граници, за което аз не преставам да упорствам, Австрия е подготвена да даде своя по-висок принос както във връзка с персоналното, по този начин и на финансовото им обезпечение” - сподели той.

Реториката, обвързвана с укрепване на границите, така или другояче прониква в последно време в мейнстрийм политическото говорене в Европейски Съюз, както пролича и от речта на Юнкер за положението на Съюза още предходната година.

След диалози с Курц и Макрон, Меркел идва при Борисов

Крайнодесните влизат в ръководството на Австрия
 Себастиан Курц Себастиан Курц
Това, което отличи Курц от останалите, бе изявлението, с което сложи културно-религиозни граници на Европа и съобщи, че нашите полезности са „ юдео-християнски и просвещенски”. Така той се вписа в говоренето на своите вишеградски съседи, които все по-силно държат на християнския темперамент на Европа.

Още при встъпването си в служба новият полски министър председател Матеуш Моравецки съобщи, че желае „ да рехристиянизира Европа”, а унгарският му сътрудник Виктор Орбан съобщи преди дни по време на предизборната си акция, че „ християнството е последната вяра на Европа”. Последните двама сигурно са удовлетворени, че младият Себастиан Курц е в техния тим освен във връзка с граничната защита, само че и на идеологията.

4. Украйна губи мястото си в дневния ред

Смущаващо усещане направи обстоятелството, че страните взели участие в правенето на съглашението Минск-2 през 2015 - Франция, Германия, Украйна и Русия - въобще не се срещнаха в съответния формат, с цел да обсъдят по какъв начин да осъществят задачите на съглашението. Причините са няколко – от незадоволителните промени на Петро Порошенко, през захладнелите връзки Берлин-Вашингтон, до ескалацията в Близкия изток която от известно време тотално „ засенчва” проблемите на Украйна.

5. Дипломацията стартира да се изчерпва в Близкия изток.

Най-обезсърчаващите диалози на Мюнхенската конференция бяха свързани с управлението на напрежението сред Израел и Иран, както и разрешаването на проблемите в Сирия, където прокси войната сред Съединени американски щати и Русия стартира да взима от ден на ден жертви в последните седмици.

Бомбардировки в Сирия: 94 цивилни са убити покрай Дамаск

Oбрат в Сирия, Дамаск праща армията против Турция

Израелският министър председател размаха от трибуната парче от сваленият скоро над Израел ирански дрон и попита иранския външен министър „ Познавате ли това, ваше е?”. „ Не тествайте нашата решителност” беше посланието му към иранската страна, която той дефинира като „ най-голямата световна заплаха”.

Изненадващ удар на Израел против силите на Иран в Сирия
 Израелският министър председател Бенямин Нетаняху Израелският министър председател Бенямин Нетаняху
Тръмп ще признава Йерусалим за израелски, Арабската лига настръхна

В борбата за въздействие в Близкия изток, Иран несъмнено печели

Впечатление направи, че изявленията на представителите на Иран и Саудитска Арабия бяха като преписани от миналогодишните, което приказва за неналичието на придвижване и компромисен метод в района.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР