До края на октомври сме реализирали 5 милиарда лева приходи

...
До края на октомври сме реализирали 5 милиарда лева приходи
Коментари Харесай

Министър Илин Димитров:В българските курорти има добро съотношение между цена и качество

До края на октомври сме осъществили 5 милиарда лв. доходи в хазната от туризъм. Имаме регистрирани 6 млн. 746 хиляди туристи и се вижда резистентен тренд - българинът продължава да почива тук, макар че може да пътува. Това е показателно за качеството на продукта ни. Това сподели служебният министър на туризма Илин Димитров в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

Очакваният при започване на годината спад на приходите от туризъм поради войната в Украйна от 22-23% по отношение на 2019 година не се е сбъднал и сега той е сред 8 и 9%, означи той. Такъв обаче се вижда измежду задграничните туристи.

На прага на зимния сезон българите не престават да избират родината си за отмора, регистрира той. Заради войната в Украйна има спад от задграничния пазар - изгубили сме туристите от Русия, Украйна, Беларус, а също и от Германия, защото там се счита, че България е прекомерно покрай военните дейности.

Ръст се следи в резервациите от Израел, Англия и страните, които са в сходно геополитическо състояние като България по отношение на войната в Украйна. Това обаче не може да навакса пропуснатите резервации от Русия, Украйна, Беларус и Германия.

В българските курорти има положително съответствие сред цена и качество. „ 20-30% е нарастването на цените, до момента в който в други страни цените избухнаха. Каквото зависи от нас за идния сезон, го направихме. Единственото, което остава, е да има сняг. Банско е прелестен град и без сняг, туристите могат да се разхождат, кухнята е добра. Пампорово и Боровец също нямат сняг и ще открият сезоните по-късно. Надяваме се към този момент, то е Божа работа, да завали и да паднат температурите ", сподели още министър Димитров.

Той приветства запазването на диференцирано Данък добавена стойност за туризма от 9% и отговори на опасенията, че бюджета не може да си разреши това.

„ Туризмът е експорт на място. Износът в Европейски Съюз се полза с 0%, ние го таксуваме с 9%. Всички към нас имат диференцирана ставка за туризма като единствено в три страни е по-висока от 9%. Тази мярка изсветлява бранша. Борим се да излезем на ярко, а това осветлява. Допълнително би било добре да имаме ограничения, стимулиращи туроператорите ", сподели той.

Намалява броя на бежанците от Украйна, настанени в хотели и държавни бази. Към момента 9400 души са приютени по програмата.

Министерството на туризма е изпратило покана до централата на „ Мишлен " да изпратят инструктори, с цел да се приготвят заведения за хранене, които да завоюват звезда „ Мишлен ". По думите му, претенденти за звезда „ Мишлен " има, само че би трябвало да се уточнят критериите, съобщи още министър Димитров.

Загърбили предизвикателния зимен сезон 2021/2022, бизнесът и страната чакат с оптимизъм новия - 2022/2023 година, който по традиция ще бъде открит през днешния ден в Банско с музикална и кулинарна стратегия.

Служебният министър на туризма Илин Димитров ще взе участие в формалната част на откриването на ски сезона на площад " Никола Вапцаров " в града, оповестиха от министерството. Предвижда се в 17:30 ч. на градския площад да има кулинарно показване и дегустация на обичайни ястия, събрани в " Уникално Банско ", а на формалното разкриване на зимния туристически сезон - от 18:00 ч., се чакат трикратната олимпийска и двукратна международна шампионка по ски Мария Хьофл-Риш, както и Марк Жирардели - петкратен притежател на Световната купа. Стартът на сезона ще бъде съпроводен и с фолклорен театър на отбор " Чинари ", както и с огнено шоу от 18:30 ч.

Откриването на ски сезона в Пампорово и Боровец се отсрочва.

Откриването на ски сезона в Пампорово се отсрочва за идната седмица заради липса на задоволително сняг. Пролетните температури в курорта през последните дни стопиха насъбрания сняг. Съобразявайки се с прогнозите за предстоящо захлаждане, от " Пампорово " АД плануват оръдията за неестествен сняг да проработят тази събота и неделя. Стартът на ски сезона ще бъде най-късно на 22 или 23 декември, прецизират от " Пампорово " АД. В началото на идната седмица ще бъдат оповестени и новите цени на въжен превоз картите за зимния сезон 2022-2023.

Официалното разкриване на ски сезона в курортния комплекс " Боровец " няма да се състои заради неподходящите метеорологични условия, написа във Facebook страница на курорта.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР