До края на обичайно мразовития месец февруари времето все по-настоятелно

...
До края на обичайно мразовития месец февруари времето все по-настоятелно
Коментари Харесай

Малък Сечко си отива с 20 градуса

До края на всекидневно мразовития месец февруари времето все по-настоятелно ще припомня за приближаващата пролет. В огромна част от дните дневните температури ще са много над нормалните за сезона равнища. Слънчевите интервали ще се редуват с превалявания от дъжд, а високите температури ще държат снежната граница на по-голяма надморска височина.

През първата половина на тази седмица дневните температури ще са сред 7 и 12-13 градуса. Облачността ще е забележителна, с краткотрайни разкъсвания. Ще има валежи – слаби, краткотрайни и в незначителни количества.

В понеделник облачността над страната ще бъде забележителна, само че единствено на обособени места ще превали слаб дъжд, в планините - слаб сняг. Ще духа слаб, в източните региони до сдържан североизточен вятър, заяви Националният институт по метеорология и хидрология. Атмосферното налягане едва ще се намали, само че ще се задържи по-високо от междинното за месеца.
 
Минималните температури ще бъдат сред минус 1° и 4°, а оптималните - сред 7° и 12°. В София минимална температура ще бъде към минус 1°, оптималната - към 9°.

Над Черноморието облачността ще бъде забележителна, само че без основни превалявания. Ще духа слаб до сдържан североизточен вятър. Максимални температури ще бъдат сред 6° и 9°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над планините облачността ще бъде забележителна, само че единствено на обособени места ще превали слаб сняг, под 1000 m - дъжд. Ще духа до сдържан североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 m ще бъде към 3°, на 2000 m - към минус 4°.

Във вторник ще доминира облачно време. На обособени места ще превали слаб дъжд.  Минималните температури ще бъдат сред минус 2° и 3°, а оптималните - сред 8° и 13°.

В сряда облачността ще се раздира и постепенно ще понижава. Все още не са изключени слаби валежи на обособени места. Температурите ще са с градус-два по-високи. Вятърът ще бъде слаб от северозапад, в следобедните часове краткотрайно ще се усилва, в Дунавската низина до сдържан.

Последните февруарски почивни дни ще са още по-топли – термометрите ще доближат към и малко над 20 градуса. Ще духа мощен южен вятър, с изключително мощни пориви северно от планините. Текущите прогнози позволяват оформянето на средиземноморски циклон с превалявания от дъжд в неделя, като се чака и гръмотевична интензивност в Южна България.

Динамиката в Средиземноморието ще се резервира и в последните календарни дни на февруари и първите на март. Дневните температури ще останат високо над нормалните, със стойности към и над 15 градуса. Метеорологичните модели показват нараснала възможност за основни превалявания към 28-29 февруари и по-късно към националния празник 3 март. Всяко разстройване ще бъде последвано от кратковременно захлаждане с няколко градуса.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР