До края на месеца ще приключи проверката на Българската агенция

...
До края на месеца ще приключи проверката на Българската агенция
Коментари Харесай

Министър Вътев: Проверката на млечните продукти ще приключи до края на месеца

" До края на месеца ще завърши инспекцията на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) и Националната организация за приходите (НАП) на противоположната проследимост по партидите за млечните артикули, като задачата е да се откри по какъв начин се разпределя добавената стойност от полето до рафта в магазина ". Това сподели пред публицисти министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който по-рано през днешния ден откри ловния сезон за дръпнат дивеч. Откриването се състоя на територията на Държавното горско стопанство " София " в региона на Ловната хижа в квартал " Челопечене "

Преди откриването беше тествана редовността на документите на ловците, след което за тях беше осъществен инструктаж за сигурност.

Министърът подсети, че през вчерашния ден на Консултативния съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство производителите пожелаха сходна инспекция да се направи за плодовете и за зеленчуците.

Вътев уточни, че резултатите от инспекции ще са мотив за съществени, по думите му, законодателни промени, измежду които в законите за Данък добавена стойност и за храните. " Липсват регламенти за търговията със земеделска продукция, като по света в това разбиране влиза всичко от полето до масата, а в България - единствено селскостопанска продукция, само че не и готовите храни, които минават през съответните софтуерни процеси на преправка ", разяснява министърът.

Министърът заяви, че се приготвя стратегия за събирателни пунктове за плодове и зеленчуци, с което се цели поощряване сдружаването и кооперирането сред производителите,  с цел да имат еднакъв достъп до пазара. В тези пунктове продукцията ще се окачествява, калибрира, опакова и ще дава отговор на най-високите стандарти на пазара, разяснява министърът и добави, че това е единственият метод, по който и най-малките производители могат да стигнат до огромните супермаркети. Той уточни, че взе повече аграрни производители се отхвърлят от производството на плодове, зеленчуци и от отглеждането на животни, напущат този бизнес и не остават в България. По тази причина министърът посочи нуждата от обща готовност на страната, с цел да бъде извърнат този развой, като уточни, че това няма да е бързо и елементарно.

Вчера, след съвещанието на Консултативния съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство, министърът заяви, базирайки се на данни на браншова организация, че все още на пазара в страната 40 % са българските плодове и зеленчуци, а 60 на 100 – вносните. Мисля, че това е доста притеснително. Нормалната цел, която би трябвало да си сложим следващата година, е това съответствие да е петдесет на петдесет, съобщи тогава министърът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР