До края на месеца се събират заявления за ползване на

...
До края на месеца се събират заявления за ползване на
Коментари Харесай

Срокове за подаване на заявления за ползване на общински жилища

До края на месеца се събират заявки за прилагане на общински жилища в Добрич. До момента молбите за настаняване са 65. След приключване на периода, комисия ще прегледа всички постъпили документи и ще реши дали всички претенденти ще бъдат настанени в общинско жилище. В София молби се одобряват до края на годината. Само в един от столичните квартали - " Люлин ", тези, които имат право на общинско жилище са повече от 3000.

Добрич София

Над 1300 са общинските жилища в Добрич. За да получите подобен дом би трябвало да не притежавате жилище или различен парцел, кадърен за жевеене и най-малко един член от семейството да има непрекъснат и сегашен адрес в Добрич през последните 5 години.
Елка Димова, зам.-кмет на община Добрич: Това са жилища, които носят след себе си разноски. Трябва да се заплащат наемите, би трябвало да се заплащат консумативите, да е обезпечена естествената поддръжка на жилището. Затова наложително изискване е да има потвърден някакъв месечен приход в фамилията, семейството или на съответно лице.
От общината признават, че не всички жилища са в положително положение. Тези, в които обаче се настаняват хората, са оборудвани с най-необходимите неща.
Елка Димова, зам.-кмет на община Добрич: След като фамилията види жилището, удовлетвори го жилищна повърхност и местонахождение от там нататък започваме да изпълняваме този базов стандарт, който включва порти, брави, подови покрития, балатуми, включва прогонване на дограма, включва монтаж на секашета, акумулатори, санитарни възли и така нататък
От община Добрич нямат точна численост на нуждаещите се от общинско жилище, защото описът не е обновен близо 20 години. Затова всеки, който попада в него би трябвало да подаде декларация в администрацията до края на март следващата година, че към момента има потребност от общинско жилище.

Постоянен развой е подаването на заявления за общински жилища и в най-големия столичен квартал Люлин. От услугата се възползват най-вече безработни хора, хора в неравностойно състояние с ТЕЛК-ове и многодетни фамилии. Критерии за настаняване има и в столицата - минимум 10 години непрекъснат адрес на територията на Столична община, да не имат личен неподвижен парцел, кадърен за обитаване или през последните години да не са правили договорка за придобиване на жилище.

Милко Младенов, кмет на регион " Люлин ", Столична община: Гледа се приходът, годишният приход. При средногодишен приход, една четвърт от който разрешава да си наемеш на пазарен принцип също нямат право да бъдат настанени. Също по този начин под обсега на нашето проучване попада и движимото имущество. не може да имаш някой безценен автомобил, а пък да искаш да си настанен в общинско жилище.
При неналичието на едно от тези условия отпада опцията да бъдат настанени. Район Люлин разполага с повече от 2 200 жилища, а в цялата Столична община те са към 11 000. Цените за по-малките жилища в най-големия столичен квартал са сред 40-50 лв., а за тристайни и четиристайни - сред 80 и 100 лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР