До края на март 2023 г. може да бъде осъществена

...
До края на март 2023 г. може да бъде осъществена
Коментари Харесай

Първата съвместна поръчка на газ в ЕС – до края на март

До края на март 2023 година може да бъде осъществена първата взаимна поръчка на газ за Европейски Съюз, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя приказва на взаимна конференция с шефа на Международната организация по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.

В момента хранилищата в Европейски Съюз са запълнени над 90 на 100, само че следващата година можем да бъдем изправени пред дефицит от 30 милиарда кубика „ синьо гориво “, предизвести Фон дер Лайен.

„ Основното ми обръщение е, че рецесията не е свършила, и, макар оптимистичните данни за тази зима, в случай че не се вземат нужните ограничения, тези 30 милиарда кубика дефицит могат да станат 60 милиарда “, съобщи Фатих Бирол.

Като аргументи той уточни три обстоятелството:

“Първо, през 2021 година износът на съветски газ за Европа беше към 140 милиарда кубика. Тази година той се срина до 60 милиарда, а следващата година е допустимо въобще да няма съветски газ в системата ни.

На второ място е втечненият природен газ. Тази година внасяме доста от Съединени американски щати и други страни, само че идната година може да е много по-трудно. Причината е, че износът от тези страни е рекордно невисок - единствено 20 милиарда кубически метра.

Третата спънка е, че Китай внася огромна част от втечнения газ. Освен това меките температури през този ноември може да ги няма следващата година. ”

Фон дер Лайен обаче изрази убеденост, че може да се откри решение:

“Убедена съм, че през идната година ще можем да осигурим същите количества полутечен газ като през тази. Сега успяхме да си осигурим 130 милиарда кубика.  За тази цел би трябвало да увеличим контактите си с интернационалните сътрудници. И, на второ място, би трябвало да превърнем в действителност взаимните поръчки. Имаме енергийната платформа, в този момент би трябвало да я задействаме, тъй като отлагането с всеки минал ден значи и по-висока цена ”, сподели тя.

Като ограничения за справяне с казуса Фон дер Лайен и Бирол показаха развиването на силата от възобновими източници и повишение на енергийната успеваемост на постройките.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР