До края на годината да има избран изпълнител, а в

...
До края на годината да има избран изпълнител, а в
Коментари Харесай

В края на 2023 г. започва разширяването на газохранилището в Чирен


До края на годината да има определен реализатор, а в края на идната да стартира разширението на газохранилището в Чирен. Това чака изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов.

Сега потенциалът на Чирен е 550 милиона куб. метра газ. Ако планът бъде изпълнен, то в него ще могат да се съхраняват 1 милиард куб. метра.

Сега, на прага на зимата, в газохранилището ни има 515 млн. куб. метра. Това на процедура значи, че то е цялостно на 94%, като за последните 5 години не е имало такова запълване при започване на отоплителния сезон.

Газовият трезор на България сега е един – в Чирен. Използва се остаряло, изчерпано находище. В земята назад се нагнетяват милиони кубични метри синьо гориво. Традиционно, газохранилищата се запълват през лятото, когато цените са по-ниски, а по-късно евтините количества, оставени на склад, се употребяват за угнетяване на по-високите цени през зимата.

Пряк резултат ще има за клиентите на топлофикациите, които са едни от най-големите потребители на газ у нас.

В 10-годишен проект е заложена и концепцията за второ газохранилище на територията на България. В Гърция и Северна Македония такова няма.

Очакванията са до 2025 година газовото вместилище към този момент да бъде с подсилен потенциал.

Още по тематиката вижте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР