До края на декември може да искаме данъчни облекчения за

...
До края на декември може да искаме данъчни облекчения за
Коментари Харесай

Как да върнем 600 лева за дете? Ето най-важното

До края на декември може да желаеме данъчни облекчения за деца посредством шеф. От Национална агенция за приходите припомнят, че в случай че имаме отговорности към бюджета и не сме платили данъчните си отговорности, няма да може да се възползваме от понижението, оповестява БНР.

Повечето работодатели са прецизни и към този момент подават в Национална агенция за приходите декларацията, с която родителите на деца и на деца с увреждания могат да употребяват данъчни облекчения посредством работодателя си по главно трудово правно отношение. Срокът за това е до края на годината.

Изчислението на сумата за приемане се прави въз основа на облагаемите приходи на родителите през 2022 година, като те ще получат надлежно до 600 лева за едно дете, до 1200 лева за две и до 1800 лева за три и повече деца. За развъждане на едно дете с увреждания понижението за тази година на годишната данъчна основа е в размер на 12 000 лева, като сумата за приемане е до 1200 лева. 

Родителите на деца с 50 и с над 50% увреждания имат право да употребяват и двете данъчни облекчения. Антония Иванова от Национална агенция за приходите разяснява:

„ Когато размерът на приходите на единия родител надлежно не е задоволителен за прилагане на цялостния размер на данъчното облекчение, тогава другият родител може да подаде декларацията си пред Национална агенция за приходите за прилагане на остатъка от облекчението. Ако родител А през 2022 година има приход 3000 лв. и има опция за прилагане назад на данъчното облекчение в размер сумата за приемане на 300 лева, то за останалите, за едно дете приказвам, 3000 лв. другият родител може да подаде своята данъчна декларация през 2023 година и да се възползва от остатъка “.

Едно от най-важните условия за използването на облекченията е лицата да нямат обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване.

„ Ако имат отговорности, дано ги погасят преди да се възползват от облекченията, защото няма да могат другояче “, показва Иванова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР