До края на 2025 г. 80% от населението на България

...
До края на 2025 г. 80% от населението на България
Коментари Харесай

Държавата обеща: До края на 2025 г. 80% от населението на България вече ще има достъп до 5G

До края на 2025 година 80% от популацията на България към този момент ще има достъп до 5G съгласуваност. Такъв е проектът на страната, обрисуван от зам.-министъра на превоза Григори Григоров. За съпоставяне, към септември 2023 година малко над 67% от българското население има достъп до 5G мрежа, съгласно настоящия отчет на 5G Observatory.

Един от световните проблеми, маркирани и там, е тромавото разпределяне на честоти – нещо, което е изключително очевидно в България, където Комисията за контролиране на известията (КРС) забави процедурите, мотивирайки се с избухналата пандемия от COVID-19. В резултат на това страната не можа да извърши заръката на Европейска комисия, която искаше до края на 2020 година във всяка страна членка да има най-малко по един град със стартирана 5G мрежа. Търгът, в последна сметка, се случи през март 2021 година, през есента на която пък бе даден комерсиалният старт на петото потомство връзки.

Първоначално страната раздаде честотите от 3.6 GHz и 26 GHz, като едвам в този момент на дневен ред пристигна дълго чаканият от телекомите миг за разпределянето и на спектъра в 700 MHz и 800 MHz. Миналия месец държавата най-сетне разгласи, че е подготвена да даде на мобилните оператори възможността да споделят този запас с военновъздушните сили.

Честотите в спектъра 700 MHz и 800 MHz са основни за разгръщането на 5G мрежите в извънградските региони, защото те обезпечават доста по-голяма повърхност на покритието от по-високите ленти, въпреки и за сметка на по-ниски скорости.

Свързаността от пето потомство ще получи още по-добро развиване, откакто през тази седмица мобилните оператори към този момент получиха лицензи да употребяват честоти в обхватите 700 и 800 мегахерца “, означи Григори Григоров на откриването на информативен ден за опциите за кандидатстване на български организации в конкурс за 5G планове по Механизма за свързване на Европа.

Въпросният Механизъм дава опция на оператори, общини и други обществени организации да аплайват за финансиране с 5G планове, изясняват от economic.bg. Инициативата е продължение на тази за създаване на точки за обществен достъп до високоскоростен, безжичен интернет на публични места WiFi4EU. Общият запас на финансиране е 241 млн. евро, а кандидатури могат да се подават до 20 февруари 2024 година

Как наподобяват нещата с 5G по света

5G мрежи покриват общо 81% от популацията на Европейски Съюз, като това слага блока в догонваща роля по отношение на Съединени американски щати, където покритието е 96%. Лидери в Европа са по-малките страни като Кипър и Малта, които могат да се похвалят с по 100% 5G покритие. Но и страни като Нидерландия и Италия също гонят 100%.

Любопитна наклонност в подтекста на петото потомство съгласуваност са частните 5G мрежи, които се построяват настрана от тези на мобилните оператори. Често от такива имат потребност огромни заводи с висока степен на цифровизация. Според отчета на 5G Observatory за шестте месеца до септември се следи огромен растеж, като са регистрирани повече от 20 нови такива. Най-много има в Белгия, Франция, Германия и Испания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР