"До края на 2022 г. таванът на пенсиите ще се

...
"До края на 2022 г. таванът на пенсиите ще се
Коментари Харесай

Гьоков: Таванът на пенсиите трябва постепенно да отпадне

"До края на 2022 година таванът на пенсиите ще се обвърже с оптималния застрахователен приход ". Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков в изявление за Българска национална телевизия, оповестиха от общественото министерство.

Гьоков счита, че не е обикновено да има таван на пенсиите и в бъдеще той би трябвало последователно да отпадне и всеки пенсионер да получава пенсия съгласно осигурителния си принос, без да има ограничавания. Министърът е подчертал, че въпросите за таван на пенсиите и за оптималния застрахователен приход би трябвало да се решат след полемика с национално представителните организации на синдикатите и работодателите.

Георги Гьоков е припомнил, че след преизчислението на пенсиите в края на 2021 година към 34 000 души остават лимитирани от новия таван на пенсиите от 1500 лева, което е незаслужено. От 25 декември предходната годината всички пенсии бяха преизчислени посредством увеличение на тежестта на всяка година застрахователен стаж, което води до междинен растеж от 12,5 на 100 или към 65 лева на човек, а Коронавирус добавката от 60 лева към пенсиите ще продължи да бъде изплащана до юни в това число, е добавил Георги Гьоков.

"Пенсиите няма да бъдат по-ниски от това, което хората са получавали през декември. Ако идентифицираме проблем и открием избрана група, която по някакъв метод е ощетена от новия размера на пенсията, то ние ще поправяме още от идващия месец тази неправда ", е уверил министърът на труда и обществената политика. "Хората с повече стаж ще имат по-голямо нарастване на пенсията ", е добавил той.

Министър Гьоков е показал, че минималната заплата ще се увеличи през 2022 година, като новият й размер ще се дефинира с приемането на държавния бюджет, което следва да се случи най-късно в края на февруари. В дебатите при гласуването му той ще упорства компенсацията за втората година от майчинството да е равно на минималната заплата, без да се обвързва с нейния размер.

В диалога общественият министър е засегнал и тематиката за пазара на труда, като е показал, че безработицата в страната остава на рекордно ниски равнища от 4,6 на 100, само че в най-засегнатите от пандемията стопански браншове нивото й доближава 30 %.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР