До края на 2021 г. ще закрием 10 специализирани институции

...
До края на 2021 г. ще закрием 10 специализирани институции
Коментари Харесай

Русинова: До 2021 г. закриваме 10 дома за хора с увреждания

До края на 2021 година ще закрием 10 профилирани институции за хора с увреждания. Пет от тях са домове за лица с умствена назадничавост, а останалите са за хора с психологични разстройства. Това разгласи заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова, която в Международния ден на възрастните хора посети дома за остарели хора „ Надежда “ в регион „ Илинден “, съобщи БГНЕС.

Русинова добави още, че до 2035 година би трябвало да бъдат закрити 79 институции , в които са настанени хора с увреждания и от тях ще бъдат изведени към 5300 души.
А до края на 2025 година домовете за остарели хора ще бъдат реформирани и ще се промени механизма им на финансиране.

„ Стартираме с 10 пилотни дома, които са в най-лошо битово положение. Това са домове за хора с деменция и хора увреждания. В съвсем всички случаи те са в отвън обитаеми места, в отдалечени села. Първият ангажимент, който сме поели е със средства от две оперативни стратегии, програмата „ Региони в напредък “, малко над 43 млн. лева и със средства от Европейския обществен фонд към 280 млн. лева да реформираме тези услуги като създадем нова, съвременна и интегрирана здравно-социална услуга. Необходимо е освен жилищните и битови условия в тези домове да бъдат усъвършенствани, само че да се сътвори и радикално друга грижа “, съобщи Русинова и акцентира, че към 800 души ще могат да употребяват новосъздадените услуги, които ще се дават в партньорство с общините.

Зам.-министърът сподели, че от общините ще изискват тези домове да са в жилищни квартали и да са близо до лечебни заведения. -->

„ Другата ни упоритост е съществено да развием и услугите в домашна среда.От началото на стратегиите „ персонален помощник “, „ обществен “ и домакински асистент “ в последните 10 години над 120 000 души са ги употребявали. Тази година за първи път надградихме услугата на персоналните асистенти с така наречен „ Патронажна грижа за възрастни “ като концепцията е в рамките до 2 часа дневно, още веднъж през общински планове, здравно лице да посещава възрастни, самотно живеещи и хора с увреждания “, съобщи още тя и добави, че в такава грижа ще могат да употребяват 13 000 души.

Русинова разясни, че в София набирането на поръчки ще стартира при започване на ноември. Тя разгласи още, че до 2021 година ще бъдат основани 100 нови услуги в поддръжка на над 2200 лица с увреждания.



Сред тях са 16 дневни центъра, 10 центъра за обществена рехабилитация и интеграция на хора с психологични разстройства и интелектуални усложнения, 30 центъра за за резидентна грижа за хора с психологични разстройства, 22 центъра за резидентна грижа за хора с интелектуални усложнения, 7 центъра за резидентна грижа за лица с деменция, 9 центъра за възрастни хора, които не могат сами да се обслужват и 6 дневни центъра за лица с деменция.

Стана ясно още, че до 2025 година домовете за остарели хора ще бъдат реформирани в сходство със стандартите за резидентна грижа. В момента в страната има 82 такива дома, които са с потенциал над 5600 места. На този декор се оказва обаче, че към 1200 души чакат да бъдат настанени в старешки дом.

„ Трябва да създадем условия за откриване на нови домове, тъй като България е със застаряващо население. За момента се занимаваме с реформирането на домовете, за които дава отговор страната. Основната промяна, след влизането на новия Закон за обществените услуги от следващата година, ще е във връзка с финансирането на услугите. Ние ще престанем да даваме средства за настанен човек в дом, а ще финансираме на база на дейностите, които се организират в тях. В момента към 260 млн. са средствата, планувани за услуги като 50% от тях са за услуги за деца “, разгласи зам.-министърът и даде обещание в идващите години да няма място в страната, където да не се оферират обществени услуги.

Тя добави, че през 2021 година ще бъде призната Карта на услугите. На базата на съответните потребности във всяко обитаемо място ще се взема решение дали да бъде основан дом за възрастни или център за хора с умствени увреждания, деменция и други неврологични болести.

Русинова разгласи още, че от следващата година се чака повишение на пенсиите с най-малко 6% . Увеличението е заложено в бюджета за държавно публично обезпечаване и следва да бъде гласувано от депутатите. Тя напомни, че от 1 юли т.г. пенсиите са били увеличени с 5.7%.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР