До есента на миналата година Ангел Геков беше изпълнителен директор

...
До есента на миналата година Ангел Геков беше изпълнителен директор
Коментари Харесай

БНБ даде одобренията на новите директори на Общинска банка

До есента на предходната година Ангел Геков беше изпълнителен шеф в ББР близо три години (от края на 2014 г.)

© Велко Ангелов Още по тематиката
Ангел Геков е готвен за изпълнителен шеф на Общинска банка

До есента на предходната година той беше в ръководството на Българската банка за развиване
24 яну 2018
Георги Самуилов: От " Мулти " до непосредственост с всички ръководещи

Производителят на горива постоянно е упрекван в укриване на данък, само че постоянно съдът е отменял наказванията
19 яну 2018
Кой купи Общинска банка

Бързото и безрезервно утвърждение от Българска народна банка укрепва опасенията, че зад публично оповестените лица - Novito и " Инса ойл ", стои различен интерес
19 яну 2018
Бързият банков бракоразвод на София

Продажбата на Общинска банка мина с поддръжката на съвсем всички общински съветници, само че градската администрация трансферира отговорността за избора на нов притежател на Комисия за защита на конкуренцията и Българска народна банка
19 яну 2018
Българска народна банка позволи Общинска банка да бъде купена с пари от " Инса ойл "

Сделката беше утвърдена светаквично и опонира на досегашната процедура на регулатора да не позволява локални предприемачи
11 яну 2018
Сделката за Общинска банка получи скоростно утвърждение от Комисия за защита на конкуренцията и СОС

Мнозинството в общинския съвет не е обезпокоеното от неяснотата за действителния притежател на фонда претендент
21 дек 2017
Кандидатът за Общинска банка заобиколи условието да покаже притежателя си

В четвъртък общинският съвет се чака да утвърди договорката и да трансферира топката по разкриването му на Българска народна банка
20 дек 2017 Ангел Геков, Петър Джелепов, Борислав Чиликов и Владимир Котларски са новите членове на управителния съвет на Общинска банка, след промяната в собствеността й. Първите трима ще са изпълнителни шефове, а Котларски единствено член на управителния съвет. От досегашния мениджмънт на банката – петима души с ръководител на УС Сашо Чакалски, остава единствено Николай Колев. Другите заменени са Чакалски, Людмила Василева, Лидия Станкова и Иванка Попова. Ангел Геков е работил със Сашо Чакалски дружно в Българска банка за развиване (ББР).

Новите мениджъри

Имената им са в регистъра на Българска народна банка за утвържденията по разпоредба 20 за членове на мениджмънта на кредитна институция, които централната банка издава съгласно подготовка, обучение, професионален опит и прочие условия. Одобренията са с дата 15 февруари 2018 година В регистъра на Българска народна банка с дата 29 януари 2018 година името на Борислав Чиликов е вписано и с утвърждение за член на управителния съвет на ББР. Одобренията и от двете дати стават забележими в актуализирането на регистъра на 21 февруари 2018 година До започването си в Общинска банка Чиликов беше районен управител за София на Сибанк (която се вля в ОББ при започване на февруари). Името на Чиликов се загатваше в банковия бранш в края на януари като предстоящ изпълнителен шеф на ББР.

За мениджърските рокади в Общинска банка стана ясно съвсем незабавно след приемането на всички позволения за договорката и подписването на контракта в средата на януари, макар че новият притежател беше заявил пред Българска народна банка, че ще продължи да работи със съществуващия екип. Потърсен за коментар на информацията, че е готвен за началник на Общинска банка в края на януари, Ангел Геков уточни пред " Капитал ", че това са спекулации.

Бързата договорка

За тази договорка всички процедури и позволения – от оповестяването на старта на продажбата до завършването й, се случиха в границите на малко повече от три месеца (от октомври 2017 година до началото на януари 2018 г.). В края на предходната година в границите на десетина дни договорката и купувачът бяха утвърдени от Столичната общинска организация за приватизация и вложения, Комисията за защита на конкуренцията и Столичния общински съвет. След това на 10 януари пристигна утвърждението на купувача от Българска народна банка, а два дни по-късно и подписването на контракта.

Според декларираното новият притежател в Общинска банка е лихтенщайнското сдружение за ръководство на активи CAIAC Fund Management посредством структурирания от него различен фонд Novito Opportunities. Парите обаче идват от българската петролна компания " Инса ойл ", благосъстоятелност на Георги Самуилов. Тя е дала 46 млн. лева за покупката на каузи Столична община в банката, само че официално няма право на глас съгласно оповестеното от Българска народна банка.

Скоростното случване на договорката за Общинска банка насочва към мощен политически тил на новия притежател и че зад лихтенщайнския акционер се крият други ползи. Бързото насочване към локални банкери (особено откакто в управата не влизат и представители на CAIAC) също може да се преглежда като знак, че и действителният притежател е локално лице. Тази комбинацията ускорява опасенията, че Общинска банка може да се трансформира в ново КТБ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР