До две години България трябва да транспонира европейската директива, която

...
До две години България трябва да транспонира европейската директива, която
Коментари Харесай

Ако сега не се увеличи минималната заплата, догодина трябва да я вдигнем с 300 лв.

До две години България би трябвало да транспонира европейската инструкция, която планува минималната заплата да е 50% от междинната, съобщи пред Българска национална телевизия основният икономист на КНСБ Любослав Костов. Той добави, че синдикатът няма да се откаже от настояването си минималната заплата да е 850 лева

" Ако в този момент не вдигнем минималната заплата, следващата година би трябвало да я вдигнем с 300 лева - представете си тогава реакцията на бизнеса. Колкото повече се забавяме в нашите решения през днешния ден, толкоз усложняваме дебата в бъдеще. Ръстът на минималната заплата ще подтиква заетостта и потреблението, надлежно и икономическияп напредък. Ние желаеме тази година, която идва, 850 лева - което е към 20%. След което всяка година с по 18% да нараства, само че това би трябвало да бъде първата стъпка - 50% минимална от междинна, над която би трябвало да се договаря заплата за издръжката на живота, тъй като Директивата в член 5 предлага, че това е един най-малко. Нека депутатите не си вършат илюзията, че като я вдигнат на 50%, мачът завършва. Там към този момент топката идва в обществените сътрудници, които би трябвало да договорят между тях формулировка за това какво е прехрана на живота и под тази сума да не може да се пада. Няма по какъв начин да работиш и чистият ти размер да е към линията на беднотия ", акцентира основният икономист на КНСБ.

Той посочи, че популизмът в Народното събрание през последните седмици е минал всевъзможни граници и съгласно него синдикатите сега са тези, които влагат някакъв разсъдък в политическия спор.

Костов помоли за опрощение заради породените от митингите неудобства, само че съобщи, че сходни дейности ще продължат през цялата зима.

Той не изключи опцията от протестни дейности, в случай че не бъдат задоволени настояванията на синдикатите да бъде импортиран бюджет и да има догонваща отплата на приходите, която да компенсира инфлацията досега.

След срещата с президента Радев със синдикалните водачи през вчерашния ден, Костов означи, че има прочут оптимизъм, защото президентът е декларирал предпочитание да се обсъдят опциите със служебния финансов министър и министър-председателя, при които бюджет ще може да бъде импортиран.

Изрази вяра, че през декември Бюджет 2023 ще има опция да бъде импортиран, с цел да бъде признат, въпреки с леко забавяне.

Костов означи, че за следващата година дефицитът от 6,6% - 11 милиарда в номинал, в това число и дългът, значително зависи от това дали ще осъществяваме финансовата стратегия и дали Министерство на финансите не е подценило доста Брутният вътрешен продукт.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР