До десет дни фирма „Водстрой Пловдив“ АД трябва да предприеме

...
До десет дни фирма „Водстрой Пловдив“ АД трябва да предприеме
Коментари Харесай

Екоинспекцията затваря незаконния път за кариерата на Стряма...

До 10 дни компания „ Водстрой Пловдив “ АД би трябвало да предприеме дейности за недопускане на транспортни средства до своята база откъм река Стряма по новопрекаран противозаконен път, свързващ левия и десния бряг, където се намира базата на компанията. Това разпореди Регионална инспекция за опазване на околната среда след осъществена изключителна инспекция по искане на гражданското съдружие от Ръжево Конаре за запазване на река Стряма. Преди броени дни поданици на Ръжево Конаре и близките села стачкуваха против концесията за рандеман на строителни материали – трошляк и пясък, и дейностите на концесионера в региона на река Стряма край селото.

Жителите на Ръжево Конаре и околните села са мощно обезпокоени от тази концесия. Според тях добивът на инертни материали от Стряма ще смъкна равнището на подпочвените води както на самата река, по този начин в огромен регион към нея. Това ще докара до трайни екологични проблеми. Освен това на Стряма се намира помпената станция, която зарежда с питейна вода Ръжево Конаре, Калояново, Житница и Дуванлии. Понижаване на равнището на подпочвените води ще лиши популацията на тези села от вода за пиянство.

Освен това мостът на Стряма е заплашен от срутване, в случай че по него продължат да минават тежките камиони, натоварени с трошляк и пясък.

Експерти на екоинспекцията ревизираха „ Кариера за рандеман на подземни благосъстояния – строителни материали, пясъци и чакъли от находище „ Стряма 1 “, за която през 2008 година е подписан контракт за даване на концесия за период от 25 години сред Министерството на енергетиката и сдружението, експлоатиращо кариерата. Концесионерът е „ Водстрой Пловдив “ АД.

В момента на инспекцията не се е правила добивна активност, няма и транспортна техника. Експертите, обаче, са установили съществуването на новопрекаран път, свързващ левия бряг на Стряма с десния бряг на реката, където се намира базата на концесионера за преправка на добития материал, като той е отвън границите на концесионната повърхност. По пътя има забележими следи от прекосяване на транспортни средства, пресичащи реката.

Територията, през която минава пътят попада в рамките на предпазена зона „ Река Стряма “ от мрежата „ Натура 2000 “ за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна. С цел прекратяване прекосяването през предпазената зона на концесионера са дадени наставления да предприеме дейности за недопускане навлизането на транспортни средства до базата на сдружението откъм река Стряма, като това би трябвало да стане посредством преграждане на пътния достъп, ограждане на обекта или по различен подобаващ метод. Срокът за осъществяването на предписанието е десетдневен, след което ще бъде подхваната следваща инспекция. В случай на несъблюдение на даденото наставление, екоинспекцията ще предприеме административнонаказателни ограничения.

В същото време община Калояново също стартира инспекция на място по напътствие на Регионална инспекция за опазване на околната среда, разяснява пред „ Марица “ кметът Веселин Бонов. На място още през вчерашния ден е бил изпратен геодезист да откри дали противозаконният новопрекаран път минава през общински земи. Предстои кметът да назначи комисия, която да откри дали има нарушавания в общинските земи, в случай че има какви са те и да се назначат наставления за осъществяване, съобщи Веселин Бонов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР