До четири часа да се намали забраната за превоз на

...
До четири часа да се намали забраната за превоз на
Коментари Харесай

Проект: Четири часа забрана за колела в метрото

До четири часа да се понижи възбраната за транспорт на колела в столичното метро и отсега нататък да важи единствено за най-пиковите часове - заран от 7 до 9 часа и вечер от 17 до 19 часа. Наред с това, да няма никаква възбрана за транспорт на тротинетки. Това се предлага в план за изменение на Наредбата за изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община във връзка с заетостта на влаковете. Инициативата е на общинския консултант Владислав Панев от “Демократична България”, който е и съ-председател на “Зелено движение”. По планът към този момент тече публично разискване, като в него се прецизира, че транспортът на колела и тротинетки в метрото би трябвало да остане безвъзмезден.

Как е сега?

По в този момент настоящата разпоредба е тотално неразрешено вкарването на колела във влакчетата на метрото до 21 часа в делничните дни. През почивните дни няма възбрана.

Облекчението на тази регулация се предлага за да се подтиква комбинираният транспорт - метро и велосипед за всички софиянци и най-много за тези, които употребяват персонален автомобил. Гонената цел е вместо с кола, те да доближават до метрото с велосипед.
“Към сегашния миг велосипедистите са мощно лимитирани откъм безвреден и комфортен достъп от крайградските региони на София към компактния град. Велосипедистите имат опция за достъп единствено по съществуващата пътна мрежа, по която липсват обособени велосипедни ленти за напредване. Такива са заложени за реализиране, само че съгласно признатия “План за устойчива градска подвижност на Столична община” (ПУГМ), това е планувано главно през интервала 2026-2035 година, освен това единствено към някои от крайградските територии”, показва Панев в претекстовете си за по-широкото допускане на велосипедите в метрото.
В плана се предлага също колела да се позволяват и в абтобусна линия 314 от село Бистрица до Младост като се изключи пиковите часове от 7 до 9 часа и от 17 до 19 часа и във всички крайградски линии.

За тротинетките вземат решение ватмани и служители на реда
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР