До април се очаква България да влезе във валутно -

...
До април се очаква България да влезе във валутно -
Коментари Харесай

Горанов: До април се очаква България да влезе в чакалнята на еврозоната


До април се чака България да влезе във валутно - курсовия механизъм ERM II, прочут като "чакалнята за еврозоната ". Заедно с това страната ни би трябвало да влезе в тясно съдействие с единния банков контрол. Това са две от най-важните стъпки по пътя на България към приемането на еврото, които ще бъдат емблематични за 2020 година. Според финансовия министър е изцяло реалистично тъкмо след три години да стартираме да плащаме с евро.

За да се причисли към ERM II, България би трябвало да извърши всички критерии от контракта от Маастрихт, които слагат ограничавания на дълга и недостига на всяка от страните. Също по този начин има аршин, обвързван с инфлацията. Страната ни дава отговор на всички тях от години. Финансовият министър Владислав Горанов изясни пред БНР:

"Единственото изискване, което остава, е осъществяването на проектите за увеличение на финансовите буфери на две от българските банки ".

Мерките се чака да бъдат изпълнени, в това число и посредством набиране на капитал през борсата. Те бяха предписани от Европейската централна банка, която предходната година ревизира качеството на активите и направи стрес - проби на шест банки. Петър Андронов, ръководител на банковата асоциация, сподели:

"Българските банки се показаха почтено. Проверката постанови и сложи въпроси за решение, само че положителната вест е, че тези въпроси са в обсега на опциите на институциите ".

Тъй като българският лев е привързан с еврото посредством валутния ръб, най-важната функционалност от престоя в така наречен чакалня за еврозоната е изпълнена: "За нас това е набожен въпрос, тъй че няма нещо, което можем да кажем с по-голяма сигурност от това: никаква смяна в паричния режим. Единствен излаз от това, което имаме сега като режим на закрепен валутен курс ще бъде приемането на еврото " - съобщи гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев.

България е първата страна, на която бе сложено условието, с цел да влезе в ERM II, да се обвърже и с единния банков контролен механизъм. То бе сложено и пред Хърватия, която също съобщи желание за присъединение. За да се получи утвърждение, би трябвало да има утвърждението на всички страни - членки на валутно - курсовия механизъм - т.е. страните от еврозоната и Дания, както и от Европейската централна банка.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР